Život

Jeziva tradicija: Ovo je razlog zašto mladoženja ne smije da vidi nevjestu u vjenčanici prije vjenčanja

Jedna od najpoznatijih tradicija vezanih uz vjenčanja jest da mladoženja smije vidjeti vjenčanicu svoje izabranice tek na samom vjenčanju, a ne prije, jer se vjeruje da bi kršenje ove tradicije moglo donijeti nesreću novouvjenčanom paru.

Jeste li ikada razmišljali o podrijetlu ove vjerovanja? To zapravo potječe iz davnih vremena kada su se sklapanjem brakova prakticirali određeni običaji. Ugovoreni brakovi značili su da mladenka i mladoženja prvi put vide jedno drugo tek na dan vjenčanja.

Mladoženji nije bilo dopušteno vidjeti ženu koju će oženiti prije vjenčanja kako bi se izbjeglo promišljanje koje bi moglo narušiti dogovor između obitelji mladoženje i nevjeste. Ti dogovori uključivali su ekonomske aspekte te su više podsjećali na poslovne sporazume nego na nešto vezano uz ljubav.

Budući da nije smio vidjeti mladu prije vjenčanja, mladoženja također nije mogao vidjeti njenu vjenčanicu. U nekim kulturama, mladenka čak nije smjela ni isprobati vjenčanicu prije vjenčanja, već ju je nosila prvi put upravo na dan vjenčanja, krstarica.com