NaukaŽivot

Ovih pet osobina ličnosti ukazuju da je neko koga poznajete psihopata

Današnje doba često je obilježeno kaosom i nemirima, što nas dovodi do pitanja je li osoba koju smatramo finom, a s kojom smo možda prijatelji ili kolege već godinama, možda zapravo psihopat i uskoro će se pojaviti na naslovnim stranicama.

Psihijatar Džalil Muhamed tvrdi da su psihopate često osobe s naglašenim prgavim karakterom koje imaju niz prolaznih veza ili im nedostaje empatija. Također, u djetinjstvu mogu pokazivati nasilnost prema životinjama i drugoj djeci.

„Posjedovanje samo jedne od ovih osobina ne čini nekoga psihopatom, ali ukupna slika nečije osobnosti, temeljena na ovim karakteristikama, može dovesti do klasifikacije psihopatije“, objasnio je, prenosi index.hr

Prvi znak da je netko psihopat je „parazitizam“.

„To znači da osoba isisava druge umjesto da radi bilo što za sebe. Na primjer, može ući u vezu kako bi iskoristila nekoga za novac. Također, može preferirati da drugi obavljaju određene aktivnosti ili poslove umjesto njih. Ukratko, psihopate žele da drugi ljudi rade za njih“, istaknuo je.

Kao drugi znak, dr. Džalil spominje mrzovoljan temperament.

„Psihopata može biti sasvim normalan, voditi normalan razgovor, a zatim eksplodirati zbog sitnice. To je zapravo način na koji psihopat manipulira drugima“, dodao je.

„Promiskuitet je također znak psihopatije“, tvrdi psihijatar, napominjući da psihopate često ulaze brzo u brak, ali to ne traje dugo.

Postoji niz ranih problema u ponašanju koji mogu ukazivati na to da se osoba može razviti u psihopata.

„Znakovi psihopatije ponekad se mogu pojaviti tijekom djetinjstva. Psihopate iz djetinjstva mogu biti čudni ili nasilni te agresivni prema životinjama i drugoj djeci“, upozorava dr. Džalil.

Psihijatar zaključuje da je nedostatak empatije velik znak psihopatije.

„Psihopate ne mare za osjećaje drugih ljudi. Štoviše, ako ikada priđete psihopatu da mu kažete kako se osjećate u vezi sa situacijom, psihopat će vrlo jasno staviti do znanja da ga nije briga. Oni doslovno imaju milijun stvari koje radije rade nego slušaju što mislite ili kako se osjećate u određenoj situaciji“, zaključuje on.