Novosti

Djeca koja odrastaju uz bake i djedove sretnija su, pametnija i obrazovanija: Evo zbog čega

Djeca koja rastu uz svoje bake i djedove često su sretnija, inteligentnija i bolje obrazovana, što pokazuju brojna naučna istraživanja.

1. Smanjuje se rizik od depresije.

Naučna istraživanja, poput one objavljene u časopisu “Gerontolog”, koja je obuhvatila 356 unuka i 374 bake i djeda, ukazuju na to da emocionalna bliskost između starijih generacija i unuka smanjuje opasnost od depresije kod djece. Analiza podataka prikupljenih tokom 19 godina od strane naučnika sa Bostonskog koledža pokazala je da je smanjen rizik od depresije prisutan i kod starijih i kod mlađih generacija.

Foto: Unsplash

2. Povećava se osjećaj stabilnosti i sigurnosti.

Bake i djedovi pružaju unucima osjećaj stabilnosti i emocionalne sigurnosti, naročito u teškim situacijama ili tokom porodičnih nesuglasica. Istraživanje Oksfordskog univerziteta ističe da bliski odnosi između unuka i starijih generacija pomažu djeci da se suoče sa traumatičnim događajima u životu, kao što su školsko maltretiranje ili razvod roditelja.

Foto: Unsplash

Profesorica En Bjukenen je kroz istraživanje sa više od 1500 djece potvrdila da djeca koja odrastaju uz bliske odnose sa svojim bakama i djedovima imaju manje emocionalnih teškoća i problema u ponašanju. Takođe, takva djeca pokazuju razvijeniju samosvijest, što im olakšava prevazilaženje izazova, piše uspesnazena.com.

Foto: Unsplash

3. Olakšava zadatke roditeljima.

Bake i djedovi često preuzimaju ulogu roditelja kada oni nemaju dovoljno vremena za igru i razgovor sa djecom. Ova podrška doprinosi poboljšanju opšte emocionalne atmosfere u porodici, dok su roditelji spokojniji znajući da su djeca dobro kada ih nema, a djeca su otvorenija jer se ređe suočavaju sa grdnjom.