Zanimljivosti

Oprez, hitno se povlači ova Milka sa tržišta: Pronađeni komadići plastike

Obavještavanje Agencije za sigurnost hrane BiH putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) saopštila je da su na tržište Bosne i Hercegovine isporučene pločice mliječne čokolade porijeklom iz Poljske u kojima su pronađeni komadići plastike.

Čokolada je proizvedena od tijesta za kekse porijeklom iz Mađarske.

Podaci o proizvodu:

Naziv proizvoda kao na oznaci: Milka Oreo

Proizvođač/izvoznik: Mondelez Polska Sp. z o.o. Domaniewska 49, 02-672 Warszawa, Poland

Proizvođač Oreo mrvica: Győri Keksz Kft., Holland fasor 8, 8000 Székesfehérvár, Hungary

Kategorija proizvoda: konditori

Važno je da su nadležne institucije brzo reagovale na ovu situaciju kako bi zaštitile potrošače od potencijalnih opasnosti po zdravlje.

Nadalje, važno je da se svi proizvodi koji su već dostupni na tržištu identifikuju i povuku kako bi se spriječila dalja izloženost potrošača potencijalno štetnim proizvodima. Proizvođač i distributeri također trebaju sarađivati s nadležnim inspekcijskim tijelima kako bi se utvrdio uzrok ovog problema i spriječile slične situacije u budućnosti.

Potrošači također trebaju biti obaviješteni o ovom incidentu i upozoreni da povuku ili prestanu koristiti proizvod ako ga već imaju. Ovo također može služiti kao podsjetnik da je važno pratiti obavještenja o povlačenju proizvoda i ostati informisan o pitanjima sigurnosti hrane.