Život

Naučnici napokon objasnili: Ovo je glavni razlog zašto starimo brže nego ikad

Važan je faktor prepoznat u studiji britanskih i kineskih stručnjaka koji ukazuje na to da psihološki faktori poput osjećaja usamljenosti i nezadovoljstva životom mogu ubrzati proces starenja i imati veći utjecaj na zdravlje od fizičke neaktivnosti i pušenja. Usamljenost nije samo problem mentalnog zdravlja, već i faktor koji ubrzava proces starenja.

Tijekom pandemije, broj osoba koje se osjećaju usamljeno značajno je porastao, posebno tijekom zimskih mjeseci. Usamljenost postaje sve veći problem, s razinom koja je postupno rasla od proljeća 2020. godine.

Foto: Unsplash

Suočavamo se s drugim valom izazova vezanih uz mentalno zdravlje, što je dodatno potencirano osjećajem stalne krize. U takvim okolnostima, važno je prepoznati važnost društvenih veza i podrške te poduzeti korake kako bismo očuvali mentalno blagostanje.

Održavanje kvalitetnih odnosa s drugim ljudima ključno je za smanjenje osjećaja usamljenosti i izolacije. Korištenje tehnologije za komunikaciju s obitelji i prijateljima te traženje podrške kad je potrebno može značajno doprinijeti smanjenju osjećaja usamljenosti.

Foto: Unsplash

Važno je prepoznati štetne učinke usamljenosti i poduzeti korake kako bismo je prevladali. To uključuje ulaganje napora u održavanje kvalitetnih međuljudskih veza, poticanje otvorene komunikacije i empatije te traženje pomoći i podrške kad je to potrebno.

Kroz aktivno sudjelovanje u društvu, volontiranje ili sudjelovanje u grupama s istim interesima, možemo proširiti svoje socijalno okruženje i stvoriti nove veze. Edukacija o mentalnom zdravlju i prepoznavanje znakova usamljenosti kod sebe i drugih također su ključni za borbu protiv ovog problema.

Foto: Unsplash

Svi smo odgovorni za stvaranje inkluzivnog i podržavajućeg okruženja u kojem svatko može osjetiti povezanost i važnost. Samo zajedničkim naporima možemo smanjiti osjećaj usamljenosti i stvoriti sretnije i zdravije društvo za sve nas.