Zanimljivosti

Koliko se promijenila: Možete li prepoznati pjevačicu sa fotografije koja je punila dvorane širom Jugoslavije?

Ova pjevačica je definitivno ostavila dubok pečat na muzičkoj sceni tokom svoje više od četiri decenije duge karijere. Međutim, malo ljudi zna da je Doris zapravo umjetničko ime, dok joj je pravo ime Dorotea Budimir.

Foto: Instagram

Ova transformacija je djelo iskusnog muzičkog menadžera Zorana Škugora, koji je doprinio izgradnji njenog prepoznatljivog imidža.

Rođena je u Splitu, 16. aprila 1961. godine, i danas slavi svoj 63. rođendan. Njena ljubav prema muzici naslijedila je od ujaka Edija Radosavljevića, koji je bio jedan od osnivača Splitskog festivala. Njeni roditelji su takođe ostavili svoj trag u njenoj biografiji, majka kao knjigovođa, a otac kao poštanski službenik.

Doris je svoju glazbenu karijeru započela početkom 80-ih kao članica grupe More, a jedna od najpoznatijih pjesama koju je sa njima snimila bila je “Hajde da se mazimo”, koju je pratio i provokativan video spot.

Solo karijeru započela je 1986. godine, a njena izvedba pesme “Željo moja” na Jugoviziji iste godine donijela joj je pobjedu. S istom pjesmom se predstavila na Euroviziji u Norveškoj, osvajajući jedanaesto mjesto.

Njeno drugo pojavljivanje na Eurosongu bilo je 1999. godine, kada je predstavljala Hrvatsku sa pesmom “Marija Magdalena” i zauzela visoko četvrto mjesto. Ova impresivna karijera je dokaz njenog talenta i trajnog utjecaja na muzičku scenu.