Život

Dobro zapamtite ovaj savjet i uvijek će biti para: Ovo je najbolji trik za štednju

Često se dešava da kupujemo stvari bez ikakvog prethodnog planiranja, često i one koje nam nisu zaista potrebne, što nas dovodi do situacije da se čini da uvijek nemamo dovoljno novca u novčaniku.

Jedan od efikasnih načina da uštedimo novac i smanjimo impulsivne kupovine nepotrebnih stvari je primjenjivanje pravila odložene kupovine od 30 dana.

Foto: Unsplash

Ovaj pristup podrazumijeva da svaku nepotrebnu kupovinu odložimo za 30 dana. Ako i nakon tog perioda stvarno osjećamo potrebu za tim predmetom, tada je opravdano da ga kupimo, nakon što smo temeljno razmislili o tome.

Ovaj pristup nam omogućava da se distanciramo od trenutne emocionalne reakcije koju imamo prema nekom proizvodu. Time što odlažemo kupovinu, dajemo sebi vremena da razmislimo, a često se dešava da u međuvremenu zaboravimo na tu kupovinu ili shvatimo da nam zapravo nije potrebna. Na taj način, čuvamo novac koji bismo inače bespotrebno potrošili.

Foto: Unsplash

Osim toga, čekajući 30 dana prije kupovine, postepeno smanjujemo impulsivne kupovine i postajemo svjesniji toga na šta trošimo novac, što nam dugoročno pomaže da budemo finansijski odgovorniji.