Život

Oprez za one koji su rano osijedili: Sijeda kosa ukazuje na ova 4 zdravstvena problema

Rana pojava sijede kose, posebno prije navršene 30. godine života, može biti indikator određenih poremećaja i zdravstvenih problema, upozoravaju stručnjaci.

Ovi problemi često potiču od nedostatka određenih elemenata i hranljivih materija neophodnih za zdravlje organizma, ali mogu biti povezani i sa poremećajima štitne žlijezde.

Foto: Unsplash

Nedostatak bakra

Bakar je ključni element u formiranju melanina, pigmenta koji određuje boju kose. Prerana pojava sijedih vlasi može biti znak nedostatka bakra u organizmu. Simptomi nedostatka bakra uključuju krhke kosti, česte prehlade, oslabljen vid i pamćenje. Važno je potražiti medicinsku pomoć kako bi se postavila precizna dijagnoza i odredila odgovarajuća terapija.

Nedostatak vitamina D

Nedostatak vitamina D ne samo da može rezultirati sijedom kosom, već može dovesti i do smanjenja opšteg tonusa tijela. Pored uključivanja hrane bogate vitaminom D u ishranu, važno je konsultovati se sa ljekarom radi preporuke suplemenata koji mogu pomoći u vraćanju nivoa vitamina D u normalu.

Foto: Unsplash

Nedostatak vitamina B12

Vitamin B12 je ključan za formiranje crijvenih krvnih zrnaca koja prenose kiseonik u tijelu. Ozbiljan nedostatak ovog vitamina može imati ozbiljne posljedice, uključujući povećani rizik od srčanog udara. Ranije sijedenje kose može biti jedna od posljedica nedostatka vitamina B12. Važno je redovno nadgledati nivo vitamina B12 i konsultovati se sa lekarom u vezi sa eventualnom suplementacijom, prenosi krastarica.com.

Foto: Unsplash

Problemi sa štitnom žlijezdom

Poremećaji štitne žlijezde, poput hipotireoidizma, mogu doprinijeti ranom sijedenju kose. Smanjena funkcija štitne žlijezde dovodi do smanjenja metaboličkih procesa i energije potrebne za održavanje vitalnih funkcija u organizmu, uključujući i proizvodnju pigmenta u kosi. Kod sumnje na probleme sa štitnom žlijezdom, važno je konsultovati se sa endokrinologom radi dalje dijagnostike i liječenja.