Zanimljivosti

Ništa ne košta, a bolje radi nego vještačka prihrana: Od ovog đubriva vaše biljke će rasti kao iz vode

Kada ste posadili svoje biljke na terasi, u vrtu ili u unutrašnjem prostoru, sigurno jedva čekate da procvjetaju i postanu prekrasne poput onih koje viđate u časopisima i katalozima.
Da biste postigli taj efekat, neophodno je da ih pravilno njegujete, što podrazumijeva redovno zalijevanje, odabir odgovarajuće pozicije, zaštitu od štetočina i, naravno, redovno prihranjivanje.

Foto: Unsplash

Zemlja u saksijama ili u vrtu s vremenom gubi hranljive elemente potrebne za rast i razvoj biljaka. Bez dodatne prihrane, biljke će samo preživljavati, a neće se razvijati. Stoga je važno redovno ih đubriti. Ako ne želite koristiti vještačka đubriva, možete se osloniti na domaće izvore hranljivih materija.

Domaća ekspres đubriva mogu uključivati ostake hrane i čak neka pića koja inače bacate. Ovi ostaci mogu biti izuzetno korisni za rast vaših biljaka bez potrebe za bilo kakvom dodatnom obradom. Dodajte ih u zemlju oko biljaka kako bi im pružili sve potrebno, a da pritom ne potrošite ni dinar.

Foto: Unsplash

Voda u kojoj ste kuhali povrće takođe je dragocijen izvor hranljivih materija. Umjesto da je bacite, koristite je za zalijevanje biljaka kako biste obogatili zemlju mineralima koji će podržati njihov rast i razvoj.

Ostaci piva su takođe izvanredni za prihranu biljaka, posebno muškatli. Ako sipate ostatke piva u vodu za zalivanje, biljke će dobiti podsticaj za bujanje i cvjetanje. Pekarski kvasac je još jedan koristan izvor hranljivih materija za biljke.

Foto: Unsplash

Razmišljate li o iskorištavanju ostataka iz kuhinje za bolji rast biljaka, ljuske kikirikija, kore citrusa, kora šargarepe i ljuske crnog luka mogu biti izuzetno korisne. Čak i voda iz akvarijuma i talog kafe imaju svoju ulogu u podršci rastu i zdravlju biljaka.