Novosti

Ovu ogromnu vilu Njemačka daje besplatno, ali postoji jedan problem: Čim spomenu bivšeg vlasnika niko je neće

Njemački zvaničnici su odlučili da ponude ogromnu vilu sa 17 hektara zemlje, koja trenutno pripada Berlinu, kao poklon nakon dugog niza godina bezuspješnih pokušaja pronalaženja kupca.

Senator Stefan Evers najavio je da je država spremna da ustupi ovo propalo imanje “svakome ko je zainteresovan”, s obzirom na astronomske troškove održavanja koje više ne želi da snosi. Međutim, iznenađenje je što se niko od građana nije pokazao zainteresovanim.

Glavni problem leži u prethodnom vlasniku, koji je direktno povezan s mračnom prošlošću Njemačke. Riječ je o ministru propagande Jozefu Gebelsu, jednom od najbližih i najodanijih saradnika Adolfa Hitlera.

Vilu je Gebels naložio da se izgradi 1936. godine, koristeći je za organizovanje zabava i druženje s uticajnim ličnostima iz različitih sfera društva. Nakon pada nacističkog režima, saveznici su je koristili kao vojnu bolnicu, a kasnije su je Sovjeti pretvorili u omladinski kamp.

Danas, nekadašnje luksuzno zdanje, udaljeno 16 kilometara od Berlina, stoji napušteno od 2000. godine, okruženo gustim šumama, dok se u blizini nalazi jezero Bogense. Senator Evers upozorava da će država biti primorana da sruši vilu ako ne pronađe zainteresovanog kupca, što bi koštalo oko 50 miliona eura.