Zanimljivosti

Evo šta jede Ibrahimović pa izgleda tako dobro: Uvijek mora da ima ove namirnice, a jednu stvar ne bi ni liznuo

Zlatan Ibrahimović je fudbalska legenda, čija karijera svedoči o izuzetnom talentu, disciplini i istrajnosti. Iako je prošao kroz brojne klubove i postigao impresivne rezultate, njegovo fizičko stanje i vitalnost sa 42 godine su podjednako zadivljujući.

Koji su to “trikovi” i navike koje pomažu Zlatanu da ostane u vrhunskoj formi?

Zlatanova ishrana je ključ njegovog uspjeha i dugovejčnosti u sportu. Njegova dijeta se sastoji od:

Bijelo meso: Piletina i ćuretina kao glavni izvori proteina.

Svježe povrće i voće: Puno vitamina i minerala za održavanje zdravlja i energije.

Foto: Unsplash

Suha govedina: Povremeno uživanje u suhoj govedini, bogatoj proteinima.

Izbjegavanje zamrznute hrane: Zlatan izbjegava zamrznute proizvode i sladoled, naglašavajući svježinu namirnica.

Ograničena konzumacija tijesta: Retko jede hljeb i paste.

Bez rafinisanog šećera: Potpuno izbjegava rafinisani šećer kako bi održao stabilan nivo energije.

Ibrahimović pažljivo kontroliše količinu hrane koju unosi. Iako sebi ponekad dozvoljava pizzu nakon napornih treninga ili utakmica, čak i tada vodi računa o količini i kvalitetu.

Balans tijela i uma

Zlatanov režim treninga je jednako rigorozan kao i njegova ishrana. On koristi raznovrsne metode za održavanje fizičke spreme:

Joga: Tokom oporavka od povreda, Zlatan je otkrio jogu. Ova praksa mu je pomogla da poboljša fleksibilnost, smiri um i poboljša fokus. Joga mu je pružila nove vještine koje je mogao da primijeni na terenu, učineći ga još kompletnijim igračem.

Tekvondo: Zlatan je crni pojas u tekvondou, a ovaj borilački sport mu je omogućio da stekne elastičnost i uvede akrobatske pokrete u svoju igru. Trening tekvondoa postao je redovan dio njegove rutine i strast koju je prenio na svoje sinove Maksimilijana i Vinsenta.

Mentalna snaga

Osim fizičkih aspekata, Zlatanova mentalna snaga igra ključnu ulogu u njegovoj dugovječnosti. On nikada ne zazire od novih izazova i stalno istražuje različite metode kako bi unaprijedio svoje performanse.

Spremnost da se prilagodi novim situacijama i da proba nove stvari, kao što je joga, pokazuje njegovu otvorenost i volju za učenjem, prenosi ona.telegraf.rs.

Njegova posvećenost detaljima, poput insistiranja na svježem voću i povrću kada je došao u PSG, pokazuje njegovu ozbiljnost prema svakom aspektu svog zdravlja.

Zlatan Ibrahimović je primjer kako kombinacija discipline, pravilne ishrane, raznovrsnih treninga i mentalne snage može produžiti karijeru i održati vrhunske performanse čak i u četvrtoj deceniji života.

Njegov pristup životu i sportu može biti inspiracija mnogima, bez obzira na godine ili profesiju.