Novosti

Vatra će buknuti u sekundi, ova greška sa produžnim kablom može izazvati požar: Ljudi se igraju sa tim

Izuzetno visoke temperature i nepravilna upotreba električnih uređaja mogu značajno povećati rizik od požara u domaćinstvu.

Da biste se zaštitili, važno je pridržavati se sljedećih preporuka.

Kablove i utičnice postavite tako da nisu u blizini izvora toplote, poput radijatora ili peći. Ovo pomaže u spriječavanju pregrijavanja.

Ostavite dovoljno prostora oko električnih uređaja kako bi se omogućila pravilna ventilacija i smanjio rizik od pregrijavanja.

Uvijek isključite iz struje uređaje koje ne koristite. Ovo ne samo da smanjuje rizik od požara, već i štedi energiju.

Produžni kablovi nisu dizajnirani da izdrže pretjerano opterećenje. Nemojte priključivati previše uređaja na jedan produžni kabl, jer to može izazvati pregrivanje i požar.

Kada su već uključeni televizor, računar i lampa, izbjegavajte dodatno priključivanje velikih potrošača kao što su električni radijatori.

Velike uređaje, poput električnih radijatora, uvijek priključujte direktno na zidnu utičnicu, a ne preko produžnog kabla. Većina proizvođača to i preporučuje.

Redovna Provjera i Zamjena Oštećenih Kablova

Redovno provjeravajte gajtane na uređajima i produžnim kablovima. Ako primijetite bilo kakva oštećenja, odmah ih zamijenite ili potražite stručnu pomoć.

Izbjegavajte prekomerno savijanje ili uvijanje produžnih kablova, jer to može oštetiti unutrašnje žice.

Produžne kablove postavite tamo gdje neće biti izloženi direktnoj sunčevoj svjetlosti ili ekstremnim temperaturama.

Spoljna Upotreba

Ako koristite produžni kabl napolju, uvjerite se da je vodootporan i odgovarajuće klase za spoljne uslove. Držite utikače iznad nivoa tla kako biste izbjegli kontakt s vlagom.

Pazite na Elektronske Uređaje na Krevetu

Uključivanje laptopa ili punjača za telefon koji ostaju na krevetu može biti opasno. Ovi uređaji mogu postati izvor toplote koji može izazvati požar.

Velike aparate, poput frižidera ili zamrzivača, držite udaljene od zida kako bi se omogućila pravilna cirkulacija vazduha i izbjeglo zadržavanje toplote.

Poštovanje ovih preporuka može značajno smanjiti rizik od električnih požara u vašem domu. Pravilan raspored, isključenje neupotrebljavanih uređaja i pažljiva upotreba produžnih

kablova ključni su za vašu sigurnost. Budite oprezni i preduzmite sve neophodne mjere kako biste zaštitili svoj dom od potencijalnih opasnosti.