Zanimljivosti

Jedan signal već je vidljiv na svadbi: 5 znakova da će se vaš brak završiti razvodom

Prepoznavanje znakova upozorenja u braku može pomoći parovima da na vrijeme reaguju i izbjegnu eventualne probleme ili čak razvod.

Ovdje su navedeni neki od ključnih faktora koji su identificirani kroz istraživanja:

1. Udaja u pogrešnim godinama

Istraživanja pokazuju da određene starosne grupe imaju veći rizik od razvoda. Parovi koji se vjenčaju kao tinejdžeri ili u srednjim 30-im ili kasnije, imaju veću vjerovatnoću za razvod u poređenju sa onima koji se vjenčaju u kasnim 20-im ili ranim 30-im. Nakon 32. godine, šansa za razvod raste za oko 5% svake godine.

Foto: Unsplash

2. Radno vrijeme

Nije samo finansijska stabilnost važna, već i način na koji parovi dijele odgovornosti. Istraživanje pokazuje da parovi u kojima muž nije radio puno radno vrijeme imali su veće šanse za razvod. Suprotno tome, zaposlenje žene nije imalo značajan uticaj na vjerovatnoću razvoda. Tradicionalna ideja muža kao jedinog hranitelja porodice i dalje igra ulogu u stabilnosti braka.

3. Previše naklonosti

Dok je važno pokazivati naklonost, previše toga može biti problematično. Studija je pokazala da parovi koji su se na kraju razveli nakon sedam ili više godina braka, pokazali su izuzetno visok nivo naklonosti na početku. Parovi koji započnu brak sa intenzivnim romantičnim odnosom, teže održavaju takav intenzitet što može dovesti do problema.

Foto: Unsplash

4. Napuštanje škole

Parovi koji više vremena posvete školovanju imaju manje šanse za razvod. Viši nivo obrazovanja često dovodi do boljih prihoda i manje stresa u životu. Istraživanje pokazuje da brakovi u kojima bar jedan supružnik nije završio srednju školu, imaju veću vjerovatnoću za razvod.

5. Povlačenje tijekom svađe

Povlačenje i zatvaranje tokom teških razgovora nije dobar znak. Parovi koji praktikuju obrasce gdje jedan partner traži diskusiju, a drugi odgovara ćutanjem, obično su manje zadovoljni svojim odnosom. Razbijanje ovog obrasca zahtijeva svijest o sopstvenom ponašanju i korišćenje ljubaznijih načina za rješavanje sukoba.

Foto: Unsplash

Rano prepoznavanje ovih znakova može pomoći parovima da se suoče sa problemima prije nego što postanu nepremostivi. Ključ je u otvorenoj komunikaciji, razumijevanju i zajedničkom radu na rješavanju izazova.