Život

Genetika je glavni krivac: Ovih 10 bolesti se nasljeđuju isključivo od majke

Mnoge bolesti koje se nasljeđuju isključivo ili uglavnom po ženskoj liniji mogu značajno utjecati na kvalitet života. Evo nekoliko takvih bolesti i stanja:

1. Osteoporoza

Osteoporoza je oboljenje koje čini kosti krhkima i lomljivima. Naslijedni faktor igra ključnu ulogu, posebno kod žena posle menopauze kada kosti gube kalcijum. Prevencija uključuje unos kalcijuma i vitamina D, kao i izbegavanje gaziranih pića.

Foto: Unsplash

2. Reumatoidni artritis

Ovo autoimuno oboljenje napada zglobove i može dovesti do invalidnosti. Smatra se da je kombinacija naslijednog faktora i uslova sredine ključna za razvoj reumatoidnog artritisa. Zdrav životni stil, fizička aktivnost i održavanje zdravlja zuba mogu pomoći u prevenciji.

3. Prijevremeno starenje

Genetika može utjecati na brzinu starenja, a ovi geni se prenose po majčinoj liniji. Upotreba krema sa visokim zaštitnim faktorom (SPF) može pomoći u zaštiti od oštećenja uzrokovanih sunčevom svjetlošću.

Foto: Unsplash

4. Depresija

Žene su sklonije depresiji, uključujući postporođajnu depresiju. Gen Slc6a15, koji se nasljeđuje, može doprinijeti razvoju depresije. Liječenje je moguće, ali je važno potražiti stručnu pomoć.

5. Glaukom

Žene su podložnije glaukomu, a genetske mutacije koje uzrokuju ovu bolest su naslijedne. Redovni pregledi kod oftalmologa su ključni za rano otkrivanje i prevenciju.

6. Kardiovaskularna oboljenja

Genetika određuje skladištenje masti kod žena, što može povećati rizik od srčanih oboljenja. Zdrav životni stil, uključujući fizičku aktivnost i pravilnu ishranu, može smanjiti rizik.

7. Migrene

Žene pate od migrena tri puta češće nego muškarci, a genetska predispozicija igra značajnu ulogu. Smanjenje unosa kofeina, alkohola, šećera i održavanje hidratacije mogu pomoći u prevenciji migrena.

Foto: Unsplash

8. Insomnija

Hronični poremećaj sna može biti uzrokovan genetskim faktorima, stresom i anksioznošću. Ustaljen bioritam, izbegavanje teške hrane i kofeina uveče, te fizička aktivnost prije spavanja mogu poboljšati kvalitet sna.

9. Alchajmerova bolest

Ovaj oblik demencije je češći kod žena, a genetski faktor je ključan. Zdrav životni stil može smanjiti rizik od Alchajmera.

10. Karcinom dojke i jajnika

Mutacije gena kao što je BRCA mogu povećati rizik od ovih karcinoma. Preventivne mjere uključuju redovne preglede, zdrav stil života i, u nekim slučajevima, preventivne operacije.

Prevencija

Najvažnija je preventiva, koja uključuje redovne ljekarske preglede, zdrav način života, adekvatnu ishranu i fizičku aktivnost. Ukoliko postoje naslijedne predispozicije, redovni pregledi i konsultacije sa ljekarima mogu pomoći u ranom otkrivanju i liječenju ovih oboljenja.