Zanimljivosti

Slika žene iz afričkog plemena srušila internet, 2 miliona ljudi je gleda sa oduševljenjem: Niko ne vjeruje da je ovako lijepa

Iako se među najljepšim ženama na svijetu uglavnom nalaze poznate ličnosti, činjenica je da širom svijeta postoje prirodne ljepotice koje svojim crtama lica oduzimaju dah. Na društvenoj mreži “TikTok” objavljena je fotografija žene iz afričkog plemena koja je izazvala brojne reakcije.

Nije poznato iz kojeg plemena potječe niti kako se zove, ali njena fotografija prikupila je više od dva miliona lajkova. Na slici drži preslatku djevojčicu, a njena ljepota djeluje gotovo nestvarno, što je izazvalo sumnje u autentičnost fotografije. Mnogi korisnici komentirali su da je fotografija vjerojatno fotošopirana, ali su također istaknuli da su žene iz afričkih plemena prirodno predivne.

Foto:TikTok/SAM doble B / screenshot

“Očigledno je da je slika obrađena, ali vjerujem da je ova djevojka prelijepa,” “Toliko je lijepih žena u Africi, a vi uradite ovo ženi koja je sigurno lijepa i bez filtera,” glasili su neki od komentara.

Posebno su poznate žene iz plemena Himba zbog svoje izvanredne ljepote. One koriste posebne losione pripremljene od mješavine životinjske masti i prašine od hematita, što im daje prepoznatljivo crvenu boju kože. Iako se ne kupaju, Himba žene koriste mirisno bilje i specijalne zemlje za održavanje higijene i ljepote.

Krema od crvene zemlje pravi se tako što se mineralni kamen hematit lupa na sitne komadiće, koji se zatim miješaju sa životinjskom masti, zagrijavaju dimom i nanose na kožu. Ova smjesa ne samo da štiti kožu od jakog sunca, već je održava čistom i vlažnom te donekle sprječava rast dlaka.

Žene iz plemena Himba uživaju snažan i ravnopravan matrijarhat, što je posebno vidljivo u pitanjima nasljedstva gdje imovina uvijek ostaje na majčinoj strani, a ne prelazi na nasljednike s očeve strane.