Zanimljivosti

Evo zašto zadržavanje mokraće može biti opasnije nego što mislite!

Većina nas je upoznata sa situacijom kada u blizini nema toaleta, a morate neko vrijeme zadržati urin. Iako je povremeno to činiti relativno bezopasno, opetovano zadržavanje mokraće možda nije tako sigurno kao što se čini. Osim što uzrokuje privremenu nelagodu, postoji nekoliko razloga da jednom zauvijek prekinete s tom navikom.

Može oštetiti vaše bubrege.

Foto: Pixbay

Iako povremeno zadržavanje mokrenja ne predstavlja ozbiljne zdravstvene rizike, dugotrajno zadržavanje urina može dovesti do ozbiljnijih problema. Na primjer, zadržavanje urina dulje vrijeme može vas učiniti osjetljivijima na infekcije mokraćnog sustava, osobito ako već imate probleme s bubrezima. U teškim slučajevima može čak doći do nakupljanja urina u bubrezima, što dovodi do ozbiljnog oštećenja i može zahtijevati medicinsku intervenciju.

Može oslabiti mišiće mjehura.

Foto: Pixbay

Dugotrajno zadržavanje urina stvara pritisak na mjehur i mišiće dna zdjelice. Kada se to dogodi, vaš mjehur se može proširiti i postati manje elastičan. To dugoročno može dovesti do problema s inkontinencijom i teškoća s pražnjenjem mjehura.

Može potaknuti infekcije mokraćnog sustava.

Foto: Pixbay

Možda će vas zanimati:
Ova žena je pila vodu s limunom i medom svaki dan godinu dana. Pogledajte kakvu je promjenu dobila!

Kada zadržavate urin, bakterije se mogu početi nakupljati i razmnožavati, što dugoročno može dovesti do infekcija mokraćnog sustava. To je osobito često kod žena, jer su ženski uretrai kraći i bakterije se lakše mogu širiti i uzrokovati infekciju.

Moglo bi uzrokovati rastezanje vašeg mjehura.

Foto: Pixbay

Normalno, kada je vaš mjehur pun, on se rasteže i zatim se vraća u svoje ishodište. Međutim, dugotrajno zadržavanje urina može uzrokovati rastezanje vašeg mjehura i smanjiti njegovu elastičnost. To može dovesti do dugoročnih problema s mokrenjem i inkontinencijom.

Može dovesti do formiranja kamenaca u mjehuru.

Zadržavanje urina može dovesti do formiranja kamenaca u mjehuru, jer se kemijske tvari u urinu mogu početi kristalizirati i stvarati male kamence.