Psihologija

Kako znati da li vas prijatelj samo iskorištava: Prepoznajte na vrijeme ovih 5 znakova

Kako ćete znati je li vaš prijatelj zapravo vaš prijatelj, a ne neko ko vas samo koristi?

Pogledajte u nastavku pet važnih znakova na koje biste trebali paziti:

1. Vi ste joj samo prijatelj ako vam treba.

Kao njenom prijatelju, potpuno je normalno da ona zatraži pomoć od vas. Pomažemo jedni drugima u trenucima potrebe. Ali ako vas se takozvana prijateljica sjeti samo kad ima problema, onda to može biti pomalo sumnjivo.

Lažna prijateljica neće izgubiti svoje dragocijeno vrijeme nastavljajući prijateljstvo s vama jer vas ne vidi na isti način kao vi, ali to je neće spriječiti da zatraži vašu pomoć. Vrijedni ste za nju samo ako joj treba nešto od vas i onog trenutka kada joj pružite pomoć ona nestaje kao da se ništa nije dogodilo. Njoj ste samo sjećanje u prolazu.

2. Ona govori iza vaših leđa

Izbacivat će laži, ugraditi sumnje u misli drugih ljudi i potrudit će se kako bi izgledali loše. To je možda zbog njihove vlastite nesigurnosti, njihovih vlastitih mana, ko zna? Važno je da znate da vaši pravi prijatelji neće vjerovati ni riječ.

3. Postoji potreba za osjećajem odgovornost

Ako se družite s lažnim prijateljem, imat ćete osjećaj da ste nepotrebni. Ona odlučuje gdje će ići, što ćete vas dvoje jesti i kako ćete provoditi vrijeme zajedno. Ona ne cijeni vaš doprinos.

4. Ona nije tamo kad joj trebate.

Prijatelj je neko na koga se možete osloniti. Ali kad je u pitanju vaš takozvani prijatelj, mogli biste reći drugačije. Ona nikada nije tu za vas u kriznim vremenima.

Ali kad je riječ o njoj, ona inzistira na vašoj uključenosti u njene probleme čak i u trenucima kada zaista ne možete pomoći. Ako ona to čini često, možda biste htjeli početi ispitivati ​​njezinu odanost.

5. Uzrujavaju se ako ne slijedite što žele

Posljednji glavni znak na koji bi trebali paziti je ako se uznemire ako od vas ne dobiju ono što žele. Recimo da se vaš “prijatelj” pojavio niotkuda nakon nekoliko sedmica, tražeći da mu posudite nešto novca. Odgovorite da želite pomoći, ali da i vi niste trenutno u najboljoj situaciji kada je novac u pitanju.

Ako je ona prava prijateljica, razumjet će vam i zahvaliti vam što ste odvojili vrijeme da joj pomognete, ali ako vas samo koristi, neće se samo uznemiriti, već će imati hrabrosti i osjećati krivicu zbog toga što joj ne pomažete.

KAKO POSTUPATI SA SEBIČNIM PRIJATELJIMA

Sada kada ste naučili kako uočiti znakove lažnog prijatelja, vrijeme je da znate što učiniti s njima.

Evo nekoliko načina:

1. Suočite se s njom/njim

Prvo što treba učiniti je jednostavno se suočiti s njom. Sjednite i recite kako se zbog njegovih/njenih postupaka ili riječi osjećate. Ne bojte se istinski joj reći da se osjećate kao da vas samo koristi.

Ona to može poreći i braniti se, ali ako je ona pravi prijatelj/ prijateljica, neće potvrditi vaše riječi, već će se ispričati i reći da to nisu bile njezine/njegove namjere.

2. Ne odustajte i postavljajte neku udaljenost.

Korisno je postaviti neka ograničenja i udaljenost između vas i tih “prijatelja”.

3. Prekinte ovakve veze.

I na kraju, ne bojte se izbaciti ove otrovne ljude iz svog života. Prekinuti vezu i pusti ih jer, da budemo iskreni, ne trebaju vam, zar ne? To je tako jednostavno.

Jednom kada primijetite ljude koji vas koriste, najbolja je odluka svih vremena da pustite te ljude. Možete oklijevati jer ove ljude možete smatrati nekim voljenim, no na vama je da odlučite o težini odluke.

Uvijek zapamtite da nikada nije pogrešno paziti na sebe i staviti sebe na prvo mjesto.

 

Leave a Reply