Život

TREBA DA SE ZABRINETE: Evo šta se može dogoditi vašem tijelu ako spavate previše

Mnogi od nas sanjaju o dobrom noćnom odmoru i jutru bez alarma.

Čini se da sve što nam treba je san, a život će odmah postati bolji kada spavamo onoliko koliko želimo.

Međutim, spavanje se zapravo može pretvoriti iz našeg prijatelja u neprijatelja ako mu se prepustimo bez ikakvih ograničenja.

Bright Side objašnjava koje su to nuspojave koje sa sobom nosi previše spavanja.

1. Možda ćete se stalno osjećati iscrpljeno.

Čudno, puno sna neće učiniti da se osjećate osvježeno i energično. Naprotiv, osjetit ćete umor i nespremnost da bilo šta učinite. Preporučena količina sna je između 7-9 sati za odrasle.

2. Možda ste skloni glavoboljama.

Ovo je uobičajen znak prekomjernog spavanja, koji je uzrokovan pogrešnim radom neurotransmitera. Previše sna obično dovodi do glavobolje tenzijskog tipa. Štaviše, ako hrčete, veća je vjerovatnoća da ćete se probuditi s glavoboljom. Istraživanje je pokazalo da im je sklono 60% osoba koje hrču.

3. Vaša hronična stanja mogu se pogoršati.

Prilično često, previše spavanja pogoršava hroničnu depresiju i druga stanja, poput bolova u leđima. Osim toga, ako imate tendenciju da gutate zrak tijkom noći (poznato i kao apneja za vrijeme spavanja), možda ćete duže ostati u krevetu zbog lošeg kvaliteta sna. Kao posljedica toga, srčana oboljenja se mogu pogoršati.

4. Možda ćete se osjećati razdražljivo.

Umjesto da se osjećate sretni i puni energije, veća je vjerovatnoća da ćete se probuditi mrzovoljni i neraspoloženi. Buđenje sa shvatanjem da ne možete biti produktivni koliko biste željeli, kvari vam raspoloženje i čini vas razdražljivijim i ljutitijim.

5. Brže starite.

Ne samo da vaše lice stari brže, već i vaš mozak. Previše spavanja uzrokuje probleme s pamćenjem i koncentracijom. Osim toga, prekomjerno spavanje usporava metabolizam i uzrokuje debljanje.

Leave a Reply