Nauka

8 tajnih stvari koje kriju od nas, a mogu ih koristiti samo piloti

Letenje velikim komercijalnim avionom mora imati svoje prednosti, tako da su piloti definitivno privilegirani. Iako vjerojatno mislite da znate što pilot radi, možda ne znate sve o stvarima koje im je dopušteno koristiti. Na primjer, jeste li znali da se u stropu kokpita nalazi par užadi koji bi im mogli pomoći da pobjegnu u slučaju nužde?

1. Spavaća soba u kojoj se mogu odmoriti

Kada obavljaju duge letove — to znači let koji traje više od 6 sati — i posada se mora odmoriti, baš kao i stjuardese. Dakle, obično postoje 2 skrivene spavaće sobe u kojima posada može odrijemati kada je iscrpljena.

Jedan prostor za spavanje nalazi se u prednjem dijelu zrakoplova, a drugi u stražnjem dijelu. Imaju neke stepenice koje se penju prema njima, a često su prerušene u ostavu.

2. Tuš i kupaonicu mogu koristiti kada se odmaraju

pixabay.com

Na većim komercijalnim avionima tu su i tuševi smješteni zajedno s ovim spavaćim sobama u kojima se posada može osvježiti nakon što je samo odspavala. Tamo možete pronaći čak i opremu u slučaju nužde.

Zamislite ako trebate letjeti 14-16 sati, možda nećete izgledati tako sjajno ili tako dobro mirisati na kraju tog leta. Dakle, tijekom ovih dugih letova uvijek postoji dodatna posada na brodu koja će zamijeniti onu koja se odmara, a razdoblja odmora su obavezna za svu letačku posadu.

3. Par lisica za obuzdavanje neposlušnih putnika

Piloti imaju određena prava u zraku budući da su oni zaduženi za zrakoplov. Kapetan ima najveću moć, a mogu i obuzdati putnika ako smatraju potrebnim. Ako je netko smetnja tijekom leta, a nakon ponovljenih upozorenja i dalje se ponaša agresivno, kapetan ima pravo pozvati policiju na terenu i zamoliti posadu da ga obuzda lisicama.

4. Maske s kisikom za hitne slučajeve

Visoko letenje možda ima svoje prednosti, ali ima i svoje nedostatke. U nekim hitnim slučajevima, na primjer, kada avion nije dobro pod tlakom, svima je odnekud potreban kisik. Putnici imaju svoje maske za kisik, pa bi piloti trebali imati svoje kapuljače, zar ne? Točno.

U kokpitu se nalaze posebne maske za nošenje s lijeve strane svakog pilota. Oni su malo složeniji od onih iz kabine, a i traju dulje jer piloti moraju znati riješiti problem i sigurno sletjeti.

5. Sjekira koja se koristi za hitne slučajeve

pixabay.com



Iako je skrivena od putnika, piloti imaju na raspolaganju crash sjekira koju mogu koristiti ili za otvaranje panela za gašenje požara, ili za razbijanje prozora, ako je potrebno. Moglo bi im dobro doći i kada trebaju preživjeti u neprijateljskom okruženju, poput džungle.

6. Video kamera

Piloti cijelo vrijeme komuniciraju s kontrolorom zračnog tornja kako bi provjerili sve detalje leta, ali neki kokpitovi imaju i video kamere koje snimaju pilote. Letačka posada zna za to, a također bilježi sve podatke o letu. To bi se kasnije moglo provjeriti iz raznih razloga.

7. Užad za bijeg za evakuaciju zrakoplova

pixabay.com

U svakom kokpitu nalaze se 2 užeta koja se mogu koristiti za evakuaciju zrakoplova kroz prozore. Užad su dugačka nekoliko metara i također su u čvorovima. To pomaže pilotima da lakše skliznu prema dolje.

Kako bi upotrijebili one užad o kojima smo gore govorili, moraju evakuirati zrakoplov na drugi način ako vrata nisu opcija. Pa, druga opcija su 2 klizna prozora na svakoj pilotskoj strani koja se otvaraju prema unutra. Koriste se kao sredstvo za evakuaciju u slučaju nužde.

Leave a Reply