Nauka

10 stvari u Japanu koje mogu iznenaditi posjetitelje koji prvi put dolaze

Japan je jedna od najzanimljivijih zemalja na Zemlji, ima puno kulture i povijesti u koju vrijedi zaroniti. Također, to je izvrsno mjesto za otkrivanje puno novih stvari.

No prije nego posjetite Japan, morate znati da su neke stvari ovdje drugačije nego u drugim zemljama. Mnogo je pravila na koja nismo navikli u našim zemljama. Primjerice, u trgovini u svakom trenutku možete dobiti širok spektar usluga, a nećete smjeti posjetiti saunu ako imate tetovaže na sebi.

Hoteli kapsule

Imgur

Japanski hoteli su izuzetno skupi, a hosteli loši. Ako niste klaustrofobični, postoje hoteli nalik na kapsule koji su jeftini i vrlo privatni, a također izgledaju futuristički.

Trgovine koje rade 24 sata dnevno mogu vam pomoći u gotovo svakoj situaciji.

Imgur

Posvuda možete vidjeti male trgovine koje rade 24 sata dnevno, zovu se Konbinis i u njima možete kupiti razne stvari, poput kuhane hrane. Neki od njih su Family, Lawson, 7-Eleven i Ministop. Zaista je dobro da kad kupite hranu, ona će je besplatno zagrijati i dati vam začine i salvete. Čak i ako morate, možete besplatno ući i koristiti toalet. Također, ovdje možete platiti račune, primiti pošiljku, kupiti avionsku kartu i još mnogo toga.

Bolje je otići u trgovinu od 100 jena, da ne plaćate previše za osnovne proizvode.

Imgur

Postoji još jedan zanimljiv tip dućana u kojem se stvari mogu kupiti već od 100 jena, što je oko 1 dolar, a roba je raznolika. Cijena je jako mala, ali je kvaliteta izvrsna.

Kada kupujete stvari, ne zaboravite na porez.

Imgur

Kada kupujete nešto, da ne bude zabune oko plaćanja računa, imajte na umu da porez nije uključen u cijenu, porez je 10%. Ako potrošite više od 5000 jena, možete vratiti porez. Tu su i trgovine bez poreza.

Budite spremni izuti cipele prije ulaska u kuću, hram i druga mjesta.

Imgur

Budući da je zemlja prljava, imaju običaj skinuti cipele kad negdje idu, prije nego uđu. Tako se može vidjeti u nekim velikim zgradama poput škola, restorana, hotela, hramova. Imaju posebne cipele s kojima mogu ići na toalet, kao i obići određene objekte.

Ako planirate provesti dulje vrijeme u Japanu, nabavite “paket za hitne slučajeve” u slučaju da naiđete na jako loše vrijeme.

Imgur

Budite spremni na prirodne katastrofe koje su ovdje uobičajene. Mnogi od njih imaju spremnu opremu za hitne slučajeve. Nadamo se da ne trebate, ali za svaki slučaj držite osnovne stvari blizu.

U svakom naselju postoje policijske postaje KOBAN koje rade 24 sata dnevno i sedam dana u tjednu u kojima svaki turist može dobiti pomoć.

Imgur

U Japanu postoji sustav specijalne policijske postaje pod nazivom KOBAN. Njihove odgovornosti su veće od običnih policajaca. Osim u prevenciji kriminala, ljudima pomažu u običnim stvarima.

Najvažnija stvar koju biste trebali zapamtiti u Japanu je princip “bez problema”.

Imgur

Od davnina su živjeli na područjima koja nisu bila velika i imala mnogo ljudi. Tako su navikli mirno živjeti, a ne vole stvarati probleme. To znači da se mnoga pravila na japanskom moraju poštovati. U Japanu morate misliti ne samo na sebe nego i na druge ljude.

Leave a Reply