NovostiŽivot

Jeste li znali? Mala rupa na prozoru aviona zapravo vam može spasiti život!

Ako ste ikada primijetili sićušnu rupu na prozoru aviona i prepali se, sjedite čvrsto. Nema se čega bojati, a mala rupa nije niti proizvodni nedostatak niti znak istrošenosti; tu je sa svrhom.

Zapravo, sićušnu rupu na prozoru proizvođači su prilično spretno osmislili. Služi u brojne svrhe. Međutim, najvažnija svrha je zadržati avion, a time i vas.

Photo by @felipepelaquim on Unsplash

Avioni su cijevi pod pritiskom. Moraju ga održavati pod pritiskom jer je zrak u gornjoj atmosferi vrlo lagan i nije moguće udisati taj zrak. Unutrašnjost aviona razvija visoki tlak čim se podigne, tako da putnici ne osjećaju nikakve poteškoće.

Valja reći da je pritisak veći u odnosu na tlak zraka na većoj nadmorskoj visini, ali nije veći od normalnog atmosferskog tlaka. Zapravo, avioni imaju tendenciju da održavaju normalan atmosferski pritisak.

Photo by Shaun Alam on Unsplash

Ipak, na većoj nadmorskoj visini taj je pritisak znatno veći od vanjskog pritiska. To stvara pritisak na avion i njegovu dodatnu opremu. proizvođači koriste ovu sićušnu rupu na prozoru da donekle uravnoteže taj pritisak.

Postoji prijelomna točka iza koje bi nešto zraka iznutra iscurilo prema van. Međutim, kako se to događa, pritisak u kabini ne pada. To je zato što se taj prijenos pritiska odvija između različitih stakla prozora i vanjskog okruženja.

Treba napomenuti da se prozor aviona obično sastoji od 3 stakla.

Photo by Serhiy Hipskyy on Unsplash

Rupa također služi kao ispuh za svu vlagu koju suvozač izdiše.

Da rupa nije bila tu, rezultirala bi zamagljenim prozorom koji bi vam oduzeo užitak gledanja van.

Leave a Reply