Novosti

8 zdravih namirnica koje mogu biti štetne ukoliko pretjerate sa njima

Postoje mnoge prednosti u konzumaciji zdrave hrane, previše njih može biti jednako opasno kao i jesti nezdravu hranu.

1. Brokula može nadražiti vaša crijeva.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Šalica sirove brokule sadrži samo 31 kaloriju, 6 grama ugljikohidrata i 0,3 grama masti. Bogat je vlaknima, proteinima, vitaminom C, kalijem i drugim vitaminima i mineralima. Međutim, studije otkrile su da konzumiranje previše brokule i drugog povrća od krstonošca u tom smislu (krstašica znači “poprečni ležaj”, a uključuje povrće poput kelja, cvjetače, kupusa i prokulice) može izazvati iritaciju crijeva ili vas zagasiti.

Pod alarmantnijim svjetlom, otkriveno je da prejedanje brokule i njezinih rođaka ima negativne učinke na ljude koji uzimaju lijekove za srce,  može se izazavati razrjeđivanje zbog visokog sadržaja vitamina K.

2. Losos vam može razrijediti krv.

Photo by Caroline Attwood on Unsplash

Losos je dobar izvor nemasnih proteina i omega-3 masnih kiselina koji su dobri za smanjenje upale. Jedna porcija lososa od 85gr brine se za gotovo 30% dnevnih proteina odrasle osobe zahtjevi . Iako je losos najbolji izbor za mnoge osobe koje vode računa o zdravlju, prekomjerna konzumacija omega-3 može imati negativan učinak na vašem trombocitu i čak može razrijediti krv. Osim toga, studije otkrile su da konzumiranje previše ribe, uključujući lososa, može povisiti razinu žive u krvi.

Za razliku od divljeg lososa, otkriveno je da uzgojeni losos ima gotovo dvostruko količinu masti i kalorije. Nedavna istraživanja također su otkrila da uzgojeni losos može imati vezu s pretilošću s količinama onečišćujućih tvari i kemikalija koje se mogu naći u vodama farme.

3. Cimet može otrovati tijelo.

Cimet se smatra superhranom zbog visokog sadržaja antioksidansa i mnogih ljekovitih svojstava . Sposobni smanjiti razinu šećera u krvi, smanjiti upalu i spriječiti bolesti srca , popularni začin za pitu od jabuka smatra se jednom od vrhunskih superhrana među obitelji začina.

Unatoč svim zdravstvenim prednostima, količina cimeta koju unosimo mora se pratiti na jednu žličica dnevno po odrasloj osobi. Istraživanje je otkrilo da previše cimeta može biti otrovno zbog kumarinu koji sadrži. Kumarin je posebno opasan za osobe s problemima jetre i može uzrokovati oštećenje jetre prekomjernim unosom.

Važno je napomenuti da postoje različite vrste cimeta s različitim razinama kumarina :

Cassia cimet (+1%) – smatra se „običnim cimetom“, onim koji obično koristimo
Cejlon cimet (0,04% kumarina) – poznat i kao “pravi cimet” ili “meksički cimet”
Korintje cimet (4% kumarina) – sorta cassia cimet, najpopularnija u Sjevernoj Americi
Sajgonski cimet (8 % kumarin) – jači i slađi u usporedbi s drugim cimetom

4. Avokado može uzrokovati nakupljanje masti.

Photo by Thought Catalog on Unsplash

Avokado je stekao globalnu popularnost kao superhrana posljednjih godina zbog visokih hranjivih svojstava. Pojedinačno posluživanje avokada čini jednu četvrtinu potrebe odrasle osobe za vitaminom K, petinu naših potreba za folnom kiselinom i jednu desetinu dnevnih potreba za vitaminom E. Masno voće je također bogato u omega-3 masnim kiselinama i vlaknima, ali previše avokada također može dovesti do upale, nadutosti i uzrujanog želuca.

Zbog njihove masne svojstva , avokado nije samo bogat hranjivim tvarima, već ima i veliki broj kalorija. Kao i svaka druga kalorija, previše njih može dovesti do težine dobitak . Ako planirate uključiti avokado u svoj dnevni plan obroka, stručnjaci preporučiti jesti 50 grama ili otprilike trećinu do pola avokada.

5. Humus može dovesti do pretilosti.

Humus je bliskoistočni dip napravljen od slanutka, paste od sezama, limuna, češnjaka i maslinovog ulja. Pojedinačno, svi sastojci sadrže različite zdravstvene prednosti; ali kad se spoje, oni proizvesti hranjivu i bjelančevinu superhranu. Ne samo da je humus prikladan za vegane i osobe s alergijom na orašaste plodove, gluten i mliječne proizvode, već je bio povezano s poboljšanjem probavnog zdravlja i kontrolom šećera u krvi.

Važno je napomenuti da se blagodati humusa nalaze osobito u domaćoj verziji. Većina humusa koji se kupuje u trgovinama nije tako zdrav, pa čak može sadrže opasne sastojke, poput velikih količina natrija, nepotrebnih ulja i konzervansa. Humus na polici, kao i druga prerađena hrana, može doprinose pretilosti i raznim bolestima, pa je najbolje da sami napravite.

6. Kombucha može povećati razinu kiseline.

Kombucha je fermentirani slatki čaj koji je visok u antioksidansima i probioticima. Piće stečeno u domaćinstvu popularnost u 90 -ima, ali se može pratiti čak 220. godine prije Krista u Kini. Danas se kombucha smatra zdravom superhranom i pićem za detoksikacija . Kombucha, međutim, nije korisna za osobe sa slabim imunološkim sustavom zbog činjenica da sadrži različite vrste bakterija i kvasac jer se poslužuje u sirovom i nepasteriziranom stanju .

Osim toga, previše kombucha može vam dati uznemiren želudac ili uzrokovati kiselost. Ima velike količine šećer , najbolje ga je piti umjereno kako biste spriječili povećanje razine šećera i povećanje tjelesne težine.

7. Tuna može utjecati na vaše motoričke sposobnosti.

Tuna je nemasni protein koji je bogat omega 3 i vitaminom B12. Studije su pokazale da je konzumiranje tune dobro za srce i jača zdravlje očiju, imunološki sustav i snižava krvni tlak. Slično lososu i drugoj ribi, tuna sadrži živu, što je čini opasna hrana kada se konzumira u velikim i čestim količinama. Otrovanje živom se očituje u gubitku pamćenja ili vida, fizičkom podrhtavanju i utrnulosti.

Usporedba blagodati konzervirane i svježe tune, obje s malo masti i s visokim udjelom proteina. Međutim, istraživanja su pokazala da bijela tuna ili bijela tuna ima veću količinu žive sadržaj u usporedbi s manjim i tamnijim rođacima tune.

8. Zeleni čaj može uzrokovati bolove.

Zeleni čaj je bio označen kao jedan od najzdravijih napitaka na svijetu zbog visokog sadržaja antioksidansa. Antioksidansi u zelenom čaju bili su utvrđeno da smanjuje rizik od raka i srčanih bolesti, sagorijeva masti i poboljšava rad mozga . Iako zeleni čaj ima bezbroj prednosti, njegove prevelike količine mogu uzrokuju negativne nuspojave, osobito zbog visok sadržaj kofeina.

Učinci konzumiranja previše kofeina uključuju nesanicu, glavobolje, lupanje srca i žgaravicu. Za one s niskom tolerancijom na kofeinske proizvode, zeleni čaj također može uzrok kiselost i probavne smetnje. Prema stručnjaci , 3 do 5 šalica zelenog čaja dnevno više je nego dovoljno za prosječnu odraslu osobu .