Novosti

Ne dopustite da vas prave budalama: 9 načina da odaberete svježe i zdrave proizvode u trgovini

U današnjem svijetu trgovine nas čekaju iza svakog čoška, a izbor proizvoda koji nude je ogroman. Ali ponekad to samo otežava situaciju. Možemo naići na proizvod s rokom valjanosti koji je kasnio ili ćemo na kraju kupiti nezrelo ili neukusno voće i povrće. Dobra stvar je što sve te stvari možete izbjeći ako znate prave savjete.

Masline

Foto: Depositphotos.com

Prilikom odabira maslina, bolje je odlučiti se za masline sa sjemenkama. To je zato što se nakon vađenja sjemenki masline stavljaju na kiseli krastavčić koji uđe unutra i može učiniti da voće izgleda kao kaša. Štoviše, zasjeni pravi okus maslina kada uđe unutra.

Losos

Foto: Pxfuel

Koliko god zvučalo iznenađujuće, svježa riba ne bi trebala imati dobro izražen riblji miris. Ako to osjetite, vjerojatno je da riba nije svježa.

Još jedan znak svježine je boja. Riba lososa koja se uzgaja na farmi obično je svijetloružičaste boje, dok divlja riba obično ima tamnije nijanse. Ako na površini ribe postoje sive ili smeđe mrlje, to znači da je riba već duže vrijeme pohranjena.

Datule

Foto: Depositphotos.com

Svježe datule se mogu smežurati, ali ne previše, niti bi trebale biti previše žilave. Suho voće je najbolje kada izgleda mesnato i ima blago sjajnu kožu. Ne bi smjele imati kristale šećera ili bijele mrlje, jer njihova prisutnost ukazuje da je pogoršanje već pobjeglo.

Češnjak

Foto: Pxfuel

Ako prodavač izjavi da je češnjak koji prodaje svjež, to se može razumjeti po blagom mirisu. Ako je miris previše izražen, vjerojatno je povrće staro ili je pogrešno uskladišteno. Štoviše, moglo je i iznutra početi trunuti.

Cvekla

Foto: Pxfuel

Kada kupujete cveklu, odaberite onu sa zelenilom, jer će vam to pomoći da lako prepoznate da je povrće svježe. Ali nije uvijek moguće pronaći takvu cveklu, zbog čega morate paziti na veličinu i korijen povrća. Bolje je odabrati ne preveliku cveklu bez previše dlake na repu, inače riskirate da dobijete tvrd, ne-slatki proizvod.

Prepelica jaja

Foto: Depositphotos.com

Prilikom odabira prepeličjih jaja, prije svega, pažljivo provjerite i pregledajte stanje ljuske: ne smije se oštetiti. Vrijedno je zapamtiti rok trajanja: do 30 dana na sobnoj temperaturi i do 60 dana u hladnjaku. Ako pakiranje nema datum proizvodnje, svježinu jaja možete odrediti po njihovoj težini. Svježe jaje će težiti 0,35 oz-0,4 oz. Ako je jaje nešto manje, znači da su se prepeličja jaja (kao i druge vrste jaja) već počela sušiti, pa se odlučite za drugačija.

Avokado

Foto: Pxfuel

Sve izražene mrlje koje se razlikuju od glavne boje ukazuju na to da nešto nije u redu s plodom. Najbolje je izbjegavati avokado s tamnim mrljama po koži, jer je to često znak da je započeo proces truljenja. Također možete pritisnuti područje uz peteljku – ako ga možete probosti prstom, plod je vjerojatno prezreo.

Nar

Foto: Pxfuel

Ponekad se kupnja nara pretvori u razočaranje jer se ispostavi da je iznutra blijed i nije sladak. Kako biste izbjegli takvu situaciju, obratite pažnju na sljedeće: oblik ploda ne bi trebao biti idealan krug, već bi trebao biti uglast, jer su glatkoća i čvrstoća ljuske također pokazatelji zrelosti.

Limuni

Foto: Depositphotos.com

Prije svega, dobar se limun može prepoznati po njegovoj težini i debljini kore. Plod možda na prvi pogled ne izgleda velik, ali trebao bi biti težak. Tanka kožica i rupica na mjestu gdje je nekad bila stabljika s mini linijama koje zrače iz nje su znak vrhunskog limuna. Oni pokazuju da je u voću visok sadržaj minerala.