NovostiŽivot

9 naizgled pozitivnih navika koje zapravo čine više štete nego koristi

Gubitak težine može biti izazovan. A ako puno čitate o tome na internetu, to također može biti zbunjujuće. Postoji mnogo web-mjesta i blogova prepunih savjeta za zdravlje i mršavljenje, a mnogi se čine legitimnim. Iako je uvijek važno razgovarati s liječnikom ili nutricionistom, ponekad samo brza dvostruka provjera ove stvari iznese na potpuno novo svjetlo.

1. Spavanje malo manje za vježbanje ujutro

Vježbanje ujutro smatra se odličnom opcijom. Odgovara prirodnim hormonskim fluktuacijama u tijelu, pomaže u fokusu i raspoloženju tijekom dana te pomaže u regulaciji apetita. Međutim, ako ugrozite idealan broj sati koje biste trebali spavati, to se može vratiti. Ograničenja spavanja povezana su s povećanom glađu i unosom hrane, s većim rizikom od debljanja i pretilosti.

2. Vježbati svaki dan

Da biste stvarno promijenili svoj život, redoviti plan vježbanja svakako bi vam trebao biti rutina poput jedenja ili spavanja. Ali uvijek biste trebali rezervirati jedan dan za odmor svakih 7 do 10 dana. To je zato što tijelo treba popraviti mikroskopske suze u mišićnom tkivu i ponovno uspostaviti ravnotežu razine mliječne kiseline i glikogena. To vam daje vremena da vaši mišići ojačaju i smanjuju rizik od ozljeda.

Previše vježbanja može uzrokovati umor nadbubrežne žlijezde i zapravo povećati debljanje, osobito oko trbuha. To je zbog kortizola, prirodnog hormona stresa koji je odgovoran za regulaciju vašeg metabolizma. Evo jednog stručnog savjeta: kortizol je također izravno povezan sa stresom, stoga se pobrinite da se dovoljno odmarate, i fizički i psihički!

3. Previše spavate

Image by Katniss12 from Pixabay

Možda smo više navikli čuti suprotno, ali i to je istina. Kao što je premalo sna loše za vas, previše sna također povećava rizik od razvoja kroničnih bolesti, poput koronarne bolesti srca, dijabetesa, anksioznosti i pretilosti kod odraslih. Ako smatrate da 7 do 8 sati sna po noći “nije dovoljno” ili se osjećate umorno nakon noći dobrog sna, razmislite o tome da se javite svom liječniku.

4. Ne jedete dovoljno masti

Image by Ryan McGuire from Pixabay

To se, naravno, odnosi na zdrave masti. Masnoće su dobile lošu popularnost, ali one su dio uravnotežene zdrave prehrane i naše tijelo ih treba. Pomažu u apsorpciji vitamina, podržavaju rast stanica, zdravlje mozga i očiju, zacjeljivanje i proizvodnju hormona, da spomenemo samo neke. I najbolji su izvor energije za naša tijela.

Ako se osjećate tromo, često ste gladni, bole vas zglobovi ili se prehladite više nego inače, možda biste željeli jesti više zdravih masti. To se može naći u siru i jajima, maslinovom maslacu ili ulju repice, orašastim plodovima i avokadu, te chia ili lanenim sjemenkama. Samo pokušajte izbjeći trans masti iz hidrogeniranih ulja koja se često nalaze u prerađenoj hrani.

5. Imati politiku nulte tolerancije prema šećeru

Od smanjenja rizika od dijabetesa i sporijeg starenja do boljeg sna i gubitka težine, prednosti smanjenja šećera su ogromne. Međutim, nulta tolerancija šećera mogla bi dovesti do dodavanja u hranu umjetnih zaslađivača, a ti proizvodi mogu biti loši kao i sam šećer, izazivajući dijabetes i pretilost.

Šećer može biti dio uravnotežene prehrane, samo odaberite cijelo voće umjesto soka ili kolačića. Na taj ćete način također konzumirati prirodna vlakna koja pomažu tijelu da ih na najbolji način iskoristi.

6. Odbacivanje žumanjka

Image by Couleur from Pixabay

Jaja su jedna od najhranjivijih namirnica na planeti. Imaju puno vitamina i gotovo po malo svih hranjivih tvari potrebnih našem tijelu. Ali kada izbacite žumanjak, bacate više od polovice hranjivih tvari. I štoviše, žumanjak je mjesto gdje se nalazi kolin, rijedak nutrijent koji se koristi za izgradnju staničnih membrana i igra specifičnu ulogu u mozgu.

Masnoća koju sadrži cijelo jaje je korisna – toliko da je povezana sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti i podizanjem “dobrog” kolesterola.

7. Razmišljanje o salati prije proteina

Salate su odlične, ali ako želudac punite zelenom salatom, možda nećete ostaviti dovoljno mjesta za pravu količinu proteina. Proteini igraju ulogu u stvaranju i održavanju svake stanice u tijelu. Bez toga bismo mogli izgubiti mišićnu masu i oslabiti imunološki sustav, kosu i nokte.

Također, vjerojatno ćete se osjećati manje zadovoljno nakon obroka s malo proteina i često ćete biti gladniji. Prehrana bogata proteinima povezana je s pojačanim metabolizmom i smanjenjem unosa kalorija i žudnje.

8. Čuvanje jogurta s okusom u hladnjaku

Konzumiranje jogurta smatra se zdravom navikom, jer je prepun zdravstvenih prednosti. Sadrži kalcij, probiotike koji su dobri za naš mikrobiom i imunološki sustav, vitamine, proteine. Međutim, većina jogurta s okusom koje kupujemo ima puno dodanih šećera i sladila. Dakle, ako stvarno volite jogurt s voćem, razmislite o tome da dodate svoj u prirodniji jogurt.

9. Pijenje previše vode

Image by Olya Adamovich from Pixabay



Voda čini većinu naše tjelesne težine i za nas je vitalna. Iako nedovoljno pijenje vode može ugroziti naše zdravlje, previše pijenja može dovesti do prekomjerne hidratacije i težinedobiti. Prekomjerna hidratacija može biti vrlo ozbiljna. Pojavljuje se kada količina soli i drugih elektrolita u vašem tijelu postane previše razrijeđena, ugrožavajući redovite funkcije tijela.

Također, stalno pijenje vode snižava razinu natrija u krvi, što može uzrokovati oticanje tjelesnih stanica, uključujući i moždane stanice! A ako bubrezi nisu u stanju pratiti korak, dobit ćete ono što se zove “težina vode” kako se ona nakuplja. Ako ste nedavno promijenili svoje navike i osjetili ste mučninu, glavobolju ili ste zbunjeni i dezorijentirani, možda biste to trebali provjeriti sa svojim liječnikom.