Nauka

7 stvari koje se dešavaju vašem tijelu kada vas ugrize komarac: Ovo biste trebali znati

Dolaze nam ljetni dani i vrućine, a sa njima i ubodi komaraca i svrab. Svrab i otok koje komarci ostavljaju često postaju noćna mora.

Mnogi istraživači su utvrdili da salvija od komaraca može biti najveći razlog zbog kojeg se češate.

U nastavku saznajte šta se to sve dešava sa vašim tijelom nakon uboda komarca.

1. Komarci ubrizgavaju pljuvačku u vašu kožu

Utvrđeno je da normalan ubod komarca sadrži manje od mikrolitra pljuvačke koja služi kao antikoagulant. Dok ispuštaju krv, njihova salvija koja sadrži proteine ​​može izazvati trenutne alergijske reakcije.

2. Komarci koriste svoju salviju da sišu krv bez napora

Srećom, ako vas komarci ne ugrizu jednom, pokušat će vas ugristi još jednom, ali ovaj put efikasnije korištenjem pljuvačke.

Salvija od komaraca sadrži preko 100 proteina, od kojih jedan čini sisanje krvi lakim zadatkom za komarce.

Pixbay

3. Proteini u pljuvački komaraca aktiviraju blagu imunološku reakciju

Mučni svrab i kvržice prva su blaga reakcija vašeg imunog sistema na ujed komarca.

4. Ujedi komaraca nisu alergeni za neke ljude

Iako učimo šta se događa s vašim tijelom ako ujede komarac, neki ljudi nemaju alergije uzrokovane ubodom komaraca. Pljuvačka komaraca je opet odgovorna za svrab, otok i crvenilo koje dobijete. Međutim, to nije u potpunosti tačno za sve ljude.

5. Šta privlači komarce da nas ugrizu?

Prema studijama komarce privlači izdisanje ugljen dioksida. Mirisi takođe mogu privući komarce. Još jedna zanimljiva stvar koju biste voljeli znati je da nas ujedaju samo ženke komaraca, a ne mužjaci komaraca. Osim ovih faktora, komarce privlači i topla tijela. Kada se mirisi koje ste koristili pomiješaju sa znojem, to će malo više privući komarce.

Pixbay

6. Zašto komarci radije grizu ljude?

Glavna namjera komarca da nas ugrize je nabavka hranjivih tvari sadržanih u ljudskoj krvi. Ljudska krv sadrži neke korisne hranjive tvari koje su ženkama komaraca potrebne za izgradnju jajašca i razmnožavanje. Pošto ljudska krv sadrži vitalne proteine ​​i druga jedinjenja, komarci nas grizu da bi se prehranili.

7. Stvari koje možemo učiniti da spriječimo ujede i svrab komaraca

Budući da mnogi mikrobi žive na našoj koži, oni stvaraju neke mirise koji dodatno privlače komarce. Osim prirodnih repelenata, možete koristiti med, kortikosteroidnu kremu, ulje bosiljka i aloju za sprječavanje ugriza. Ostali bitni savjeti za sprječavanje komaraca uključuju: oblačenje svijetle odjeće i boravak u kući tijekom zore i sumraka.