Novosti

20 strašnih činjenica o okeanu koje pokazuju koliko malo znamo o njemu

Nevjerojatno je pomisliti da je čovječanstvo istražilo Sunčev sustav i da čak namjerava ići dalje. Ali kad pogledamo vlastiti dom, čini nam se da smo jedva zagrebali po površini. Da, mislim da, doslovno, nismo istražili mnogo dubokog mora, a naše razumijevanje toga je samo površinska razina.

Kako bismo popunili našu znatiželju o uvelike neotkrivenom oceanu, otišli smo na Reddit temu korisnika this_is_not_me_6. Tamo su korisnici interneta podijelili strašne činjenice o oceanu za koje možda ne znaju svi. Stoga se pripremite da naučite 20 uznemirujućih novih činjenica za koje je vjerojatno bolje da ne znate na našem popisu u nastavku!

1

Foto: Reddit

Izgubljenim mornarima u moru koji se drže za olupinu zapravo se njihova koža otopi u slanoj vodi nakon potapanja duže od 3 dana.

2

Foto: Reddit

Postoje dijelovi oceana koji su mrtvi, bez kisika u vodi, što znači da ništa ne može preživjeti, ni riba, ni plankton, ništa. Šire se eksponencijalno. Dok su sada maleni i bili su, po stopi rasta. Oni će izazvati ozbiljne probleme krajem stoljeća.

3

Foto: Reddit

Kada morska stvorenja umru u oceanu i njihove kosti potonu na duboko oceansko dno, zombi crvi pojedu kosti. Koža luči kiselinu koja otapa kosti, probavlja preostale masnoće i bjelančevine.

4

Foto: Reddit

94% Zemljinih oceana samo su mrkli mrak.

5

Foto: Reddit

Sjećam se da sam gledao YouTube intervju s vojnim roniocem. Opisao je kako kada provodite tajnu operaciju provodite puno vremena pod vodom ne radeći ništa bez upaljenih svjetala sve dok ne dođe vrijeme za pokret.

Posebno je spomenuo kako se morao naviknuti da se velike stvari sudaraju s njim u mrklom mraku.

6

Ja sam ronilac i jedna stvar koja me je jako plašila kad sam tek počeo roniti, čuješ MNOGO više pod vodom nego što ćeš ikada čuti iznad na površini, čak ni ne govorim o pomicanju ili samo o samoj vodi pomicanje, čujete stvari poput kliktanja ribe i druge slične stvari, jer se podvodni zvukovi kreću i putuju puno više pa čujete puno više i puno brže, bilo je prilično niotkuda kad sam prvi put zaronio

7

Kada umočite nožni prst u vodu više niste na vrhu hranidbenog lanca.

8

Zapravo ne znamo u čemu je, mogu reći da smo hiljadama godina crtali morska čudovišta vjerujući da žive u njemu. Iznenađujuće je puno stvari koje smo pronašli na tim slikama bilo u oceanu. (nedavno divovska lignja). Jednostavno vas tjera da pomislite što je još dolje, a da ne znamo.

9

Najveća migracija biomase odvija se svake noći kada dubokomorske životinje dolaze da se hrane

10

Otkriveno je samo 5% cjelokupnog svjetskog oceana, što znači da je ostalo još 95% neotkriveno.

11

“Hot tub of despair” je jezero ispod oceana, u Meksičkom zaljevu. Visoko je koncentriran sa soli i ima otopljeni metan. Svako stvorenje koje uđe umire.

12

Ne mrzi vas. Ono vas ne voli. Čak i ne zna da postojite. Kada uništi/prevrne vaš brod, vaš brod nije čak ni izazvao promjenu u svom kretanju.

Ja sam mornar i zaljubljen sam u hladnu bezosjećajnu ku*** kojoj je svejedno hoću li živjeti ili umrijeti.

13

Zakiseljavanje oceana.

Sve veće koncentracije atmosferskog ugljičnog dioksida (CO2) dovode do viših koncentracija otopljenog CO2 u površinskoj morskoj vodi. To rezultira zakiseljavanjem oceana, što može utjecati na rast fotosintetskog fitoplanktona koji čini osnovu morskih hranidbenih mreža.

Dakle, totalni kolaps morskog ekosustava zbog stakleničkih emisija, ocean proizvodi više od polovice kisika na zemlji, tako da to ne sluti na dobro za nas.

14

Point Nemo je najizoliranije mjesto na svijetu. Nalazi se usred Južnopacifičkog vrtloga, koji je ogromna rotirajuća struja koja u osnovi sprječava ulazak bilo kakve vode bogate hranjivim tvarima. Dakle, nigdje nema morskog života osim nekoliko rakova i bakterija koje žive u blizini termalne vode otvori na dnu oceana. Toliko je daleko od bilo kojeg kopna da bi vam najbliži ljudi bili na međunarodnoj svemirskoj postaji, ako biste doplovili tamo. Ovo je lokacija koju je HP Lovecraft opisivao kada je naveo lokaciju R’Lyeha gdje Cthulu i ostali stari vole, iako su Lovecraftove koordinate bile malo pomaknute.

A 1997. najglasniji neidentificirani podvodni zvuk ikada snimljen, poznat kao “bloop”, nastao je u blizini tog mjesta. Bilo je dovoljno glasno da je snimljeno s više senzora udaljenih 5000 milja i trajalo je više od minute.

Prevladavajuća teorija je da je to bio pucanje leda na južnom polu, ali mi zapravo ne znamo sa sigurnošću što je to uzrokovalo.

15

Kada dođete do određene dubine, vaš uzgon se mijenja i zapravo vas povlače prema dolje umjesto da lebdite prema gore

16

Marijanska brazda je dublja nego što je Everest visok.

17

Golfska struja nastaje topljenjem leda sa sjeverne polarne ledene kape. Ta se ledena kapa brzo raspada. Jednom kada nestane, nestala je i Golfska struja. Nakon što Golfska struja nestane, vremenski obrazac za cijela sjeverna hemisfera dramatično se mijenja.

Ovo će biti katastrofalno.

18

Pa Crippin je trebao baciti ostatke svoje žene u ocean jer niti jedna grama hrane ne odlazi u otpad, uključujući kosti.

Ako se trebate riješiti masovne grobnice, nemojte zakopavati smeće u moru i cijelo će tijelo biti pojedeno, što će zapravo biti korisno za ekosustav u cjelini.

Ne bismo trebali pokapati ljude nego ih baciti u more.

 

Ovu priču potvrđuju i preživjeli. Tijekom jednog od svjetskih ratova potopljen je brod, a 11 preživjelih držalo se za čamac za spašavanje dok jednoga od njih “glavonožac” nije povukao u ponor. Da ga nije ubio kljun životinje, umro bi od užasne smrti od pritiska dok se glavonožac vjerojatno brzo spustio sa svojim životnim plijenom. Nije moguće reći kojoj je vrsti pripadao ovaj glavonožac, ali divovska lignja i kolosalna lignja najveće su i najteže poznate do sada. A neki znanstvenici nagađaju da bi duboko u oceanu mogla vrebati još masivnija vrsta glavonožaca.

I kad god plovite brodom i gledate dolje u duboku plavu tamu oceana, sjetite se da vjerojatnost nikada neće biti jednaka nuli da vas jedan iznenada zgrabi i odvuče u potpunu tamu, umirući užasnom, užasnom smrću.

20

Ovisno o osobi, ovo bi moglo biti zastrašujuće ili stvarno cool.

Oceani mogu imati podvodne oceane, rijeke i vodopade. Zbog različite temperature i gustoće vode i svih tih znanstvenih stvari.