ZanimljivostiŽivot

AKO UOČITE OVIH 10 ZNAKOVA ZNAČI DA VAM SE SPREMAJU OPLJAČKATI KUĆU! OPREZ!

Svake godine u Sjedinjenim Državama dogodi se prosječno 1 milion provala. Iako se ove brojke čine zastrašujućim, postoje znakovi koje možete rano uočiti kako biste zaštitili svoj dom. Većina provalnika istražuje mjesta na koja će napasti. Evo nekoliko naznaka na koje trebate pripaziti kada vam instinkt kaže da bi vaša kuća mogla biti meta.

1. Nepotrebno slikanje od strane stranaca

Image by Alex from Pixabay

S kamerama pametnih telefona korisnici mogu snimati slike bilo gdje, u bilo koje vrijeme, što može dovesti do novog skupa sigurnosnih problema: brzo skeniranje cijelog područja. Vidikovac za sve koji namjerno fotografiraju izvan vašeg doma, bilo da su trkači, šetači, raznosači novina ili kućni majstori. Oni također mogu tkati s jedne strane na drugu dok snimaju brojne slike svakog doma.

2. Lažni komunalci vam kucaju na vrata da “nešto poprave”

Photo by Sigmund on Unsplash

Lopovi koji žele ući u kuću mogu se pretvarati da su pružatelji usluga. Mogli bi reći da moraju provjeriti vaše komunalije. Bolje je biti ljubazan, zatražiti podatke od pružatelja usluga i zatražiti odgodu ako stignu nenajavljeno jer vas tvrtka nije unaprijed obavijestila o njihovom dolasku. Postoji velika vjerojatnost da je posjetitelj zapravo bio kriminalac koji je pokušavao provaliti u vašu kuću, što biste mogli saznati telefonskim pozivom svom pružatelju usluga – oni možda nemaju evidenciju o bilo kakvom posjetu.

3. Ako se na vašim vratima nalazi neželjena naljepnica ili boja, budite oprezni da bi to mogli biti provalnici koji označavaju vašu imovinu.

Image by Q K from Pixabay

Provalnici proučavaju potencijalne mete za pljačku kako bi vidjeli jesu li kuće čuvane ili ne. Uljezi bi mogli koristiti boju ili naljepnice kako bi označili mete za potencijalnu pljačku. Dakle, ako im se odmah obratite, možda biste mogli spriječiti da vaša imovina bude oštro udarena.

4. Šaljivi pozivi i zvona na vratima mogu biti način da provalnici provjere jeste li kod kuće ili niste.

Image by Gustavo Wandalen Corrêa from Pixabay

Provalnik može nazvati vaš fiksni telefon da vidi jeste li kod kuće. Ako se javite na telefon, oni će obično samo poklopiti. Ako često primate pozive ove prirode, to može značiti da je provalnik na meti vašeg doma.

5. Nepoznati auto koji stalno prolazi

Image by F. Muhammad from Pixabay

Ne morate se zaustavljati i ispitivati ​​svaki neobičan automobil koji prođe, ali ako neki nastavi voziti pokraj vaše kuće, obratite pozornost. Jedan bez registarske pločice ili onaj iz druge države može značiti da netko promatra vaše susjedstvo, osobito ako putnici parkiraju vozilo i ostanu unutra. Ako postoji registarska pločica, snimite je, nabavite opis vozača ili broj putnika i obavijestite policiju ako imate razloga za zabrinutost.

Nastavite čitati na sljedećoj stranici: