Život

Naše uši mogu ukazati na bolesti u našem organizmu: 9 stvari koje nikada ne treba zanemariti

Sljedeći put kada budete čistili uši, ne zaboravite obratiti više pažnje na ušni vosak, jer on može pružiti mnogo informacija o vašem zdravlju.

Vosak se razvija u ušima kako bi spriječio prodor prašine i prljavštinu u bubnu opnu. Sadrži masne kiseline, alkohol i skvalen koji čiste i štite uho.

Foto: Pixabay

Vrste voska i njihovo značenje:

1. Žuta boja

Ako je vosak na pamučnom štapiću žuta, mokra i ljepljiva, to ukazuje na zdrav ušni tunel. Ako ovako izgleda vaš ušni vosak, one su savršeno zdrave.

2. Blijedo žuta

Uobičajeno je vidjeti ovu vrstu voska kod djece jer luče više voska nego odrasli. Njegovo lučenje postepeno se smanjuje s vremenom kako rastu.

Foto: Pixabay

3. Tamno i ljepljivo

Tamnija boja ukazuje da se vaše tijelo znoji više nego inače. Međutim, to je sasvim normalno.

4. Tamno i gusto

To je direktan pokazatelj dugotrajnog stresa; ako ste često pod mentalnom tenzijom, velike su šanse da će vaše uši lučiti više voska. Redovno čistite uši i praktikujte meditaciju i jogu za opuštanje.

5. Sivo

Ako je vosak siv, onda je to znak procesa čišćenja unutar ušnog tunela. Ako imate suh i lomljiv vosak uz svrab, onda to znači da imate ekcem. Odmah se obratite ORL lekaru.

6. Suho, bijelo

Suhi, bijeli vosak ukazuje na to da ste pod stresom i da imate određene probleme sa ušima.

7. Crno ili smeđe

Crna ili smeđa boja ukazuje da niste čistili uši i da je vosak dugo bio u kontaktu sa kiseonikom. Pobrinite se da redovno čistite uši.

Foto: Pixabay

8. Vlažno i tečno

To je uobičajen pokazatelj zdravih ušiju, ali ako primijetite da gnoj i krv izlazi zajedno s voskom, odmah se obratite specijalistu jer bi to mogao biti znak ozljede uha ili perforirane bubne opne.

9. Vosak sa krvlju
Krvavi ušni vosak zahtijeva liječničku pomoć što je prije moguće, jer ukazuje na puknuću bubne opne.

Sada ćete znati kada vaše uho signalizira da nešto nije u redu i kada vam je potrebna hitna medicinska pomoć. Jednostavna provjera ušnog može vas spasiti od trajnog gubitka sluha.