ZanimljivostiŽivot

Šta je bijeli jezik i kako ga se riješiti, nije bezazleno!

Bijeli jezik je čest problem koji se može pojaviti iz raznih razloga. Šta je bijeli jezik otkrivamo vam najčešće uzroke i kako ga se riješiti. U nastavku članka saznajte više o tome što je bijeli jezik, zašto nastaje i što možete učiniti kako biste ga spriječili.

!!! Ovaj članak služi samo u informativne svrhe i ne može zamijeniti savjet stručnjaka.!!!

Šta je bijeli jezik?

Što je bijeli jezik?
Foto: Pixbay

Bijeli sloj može prekriti cijeli jezik, dio jezika ili se pojaviti kao mrlje. To može biti praćeno neugodnim mirisom i okusom u ustima. Čini se kao da su male bijele dlačice na površini jezika, ali zapravo su to pupoljci prekriveni organskim česticama, bakterijama i mrtvim stanicama.

Zašto se bijeli plak pojavljuje na jeziku?

Bijeli plak na jeziku (koji može biti i žut) može se pojaviti iz različitih razloga, poput iritacije ili infekcije. Obično nestaje nakon nekoliko dana. Ako se situacija ne promijeni nekoliko tjedana, te je bolno jesti i govoriti, najbolje je posjetiti liječnika.

Možda će vas zanimati:
11 kombinacija hrane koje mogu biti opasne i od kojih se možete razboljeti

Postoje neke stvari koje čine pojavu bijelog plaka na jeziku vjerojatnijom, kao što su dob, uzimanje antibiotika, prehrana u kojoj nedostaje dovoljno voća, povrća, vitamina B12 i željeza, slab imunološki sustav, loša higijena usta, zubna protetika ili drugi predmeti koji mogu oštetiti jezik, dehidracija i suhoća usta.

Kako se riješiti bijelog jezika?

Postoji nekoliko načina kako se riješiti bijelog jezika kod kuće. Prakticiranje dobre higijene usta, pijenje dovoljno vode, pranje zubi mekom četkicom za zube, korištenje blage paste za zube s fluoridom – onu koja ne sadrži natrijev lauril sulfat, korištenje vodice za ispiranje usta s fluorom i očetkavanje jezika samo su neki od njih.

Što je bijeli jezik?
Foto: Pixbay

Ako bijeli plak na jeziku ne nestane nakon nekoliko tjedana, ili se pojavi u kombinaciji s boli ili teškoćama pri gutanju, preporučuje se posjetiti liječnika. Također, ako ste nedavno obavili piercing jezika, ne brinite ako primijetite bijeli film oko piercinga – to je normalno, a prsten oko piercinga znači da tkivo zacjeljuje.