Život

4 STVARI KOJE BISTE TREBALI ZNATI: Pogledajte šta se dešava ako prestanete da se brijete

Kada se poznate ličnosti poput Miley Cyrus, Bella Thorne ili Ashley Graham pojave na crvenom tepihu s vidljivim dlačicama na tijelu, ljudi imaju tendenciju da reaguju drugačije.

Dok neki misle da je to neprikladno, drugi vjeruju da je vrijeme da se razbiju zastarjeli standardi ljepote. Iako je ono što bilo ko odluči učiniti sa svojim dlačicama na tijelu u potpunosti njegov izbor, zapravo postoje mnoge znanstveno potkrijepljene zdravstvene prednosti puštanja da dlačice rastu na vašem tijelu.

BrightSide donosi nekoliko prednosti, a neke od njih bi vas mogle navesti da poželite da se odreknete brijača jednom za svagda.

1. Bit ćete manje osjetljivi na infekcije kože.

Čak i ako ste navikli da se brijete i to radite svakodnevno, gotovo je nemoguće izbjeći sitne posjekotine koje mogu biti iritantne, a ako se ne tretiraju pravilno, to može dovesti do raznih problema s kožom. Naizgled nevine izbočine od britve zapravo mogu biti znak uobičajenog stanja kože koje se zove folikulitis. Kada su vaši folikuli dlake oštećeni, bakterijama je lakše da uđu unutra i izazovu infekciju.

Foto: Pexels

2. Može spriječiti određena stanja kože.

Ako odlučite da ostavite dlake na tijelu netaknute, preskočit ćete rizik od opekotina od brijača i uraslih dlačica, najčešćih i frustrirajućih posljedica brijanja. Mikro-pukotine koje se pojavljuju na vašoj koži kada se brijete mogu dovesti do drugih neugodnih stanja, kao što su iritacija kože, bubuljice u pazuhu i mrlje na koži.

3. Može pomoći vašoj koži da brže zacijeli.

Ako imate modrice ili rane na tijelu, bolje je nakratko odbaciti brijač jer dlake na tijelu zapravo mogu ubrzati proces zacjeljivanja. Folikuli dlake sadrže matične ćelije koje pomažu da se koža brže izliječi od rana i posjekotina.

Foto: Pexels

4. Može smanjiti trljanje.

Ako ste fizički aktivni, vjerovatno ste upoznati s neugodnim osjećajem trljanja i neželjenih osipa u pazuhu. To se događa jer vlaga u kombinaciji s trenjem i iritantnom tkaninom uzrokuje opekotine na vašoj koži. Kada odlučite da ne brijete dlake ispod pazuha, pomažete u smanjenju šanse za daljnju iritaciju.