ZanimljivostiŽivot

Znanstvenici otkrivaju: Šta se zapravo krije u kesicama vaših omiljenih čajeva?

Mnogi od nas uživaju u čaju kao u zdravoj i važnoj navici, posebno tijekom zime kada su prehlade i gripe uobičajene. Međutim, rijetko se pitamo što je zapravo u našim čajevima i kako su dospjeli do nas. Kako su pčele i ostale životinje interagirale s biljkama koje se koriste u proizvodnji čaja? Koliko su ih proždrljive bube i kukci napale?

Srećom, Henrik Krehenwinkel, ekološki genetičar sa Sveučilišta u Trieru, i njegov tim znanstvenika su otkrili revolucionaran način otkrivanja interakcija biljaka i životinja. U njihovoj objavljenoj studiji u časopisu Biology Letters, analizirali su suhe listove kamilice, metvice, čaja i peršina koristeći ekološku DNK analizu.

Ovim testiranjem čajeva i ljekovitog bilja, njihov tim je pronašao više od 1200 različitih vrsta člankonožaca na komercijalnim proizvodima. No, unatoč prijašnjim tvrdnjama, rezultati su pokazali da čajevi nisu puni pesticida.

Foto; Pixay

Tim je prikupio uzorke biljaka i čajeva iz raznih dijelova svijeta te razvio metode za izdvajanje i umnožavanje DNK člankonožaca iz dostupnog biljnog materijala. U objavljenoj studiji su istaknuli da je približno 99,99% pronađene DNK biljna, a samo manji dio DNK kornjaša.

Iako ovo otkriće donosi dobre vijesti za one koji žele piti čaj, a ne kukce, DNK člankonožaca pruža nam važne informacije. Naime, otkriva nam da čajevi nisu puni pesticida, kako se neki nagađali.

Ova DNK analiza u listovima čaja bi mogla pomoći znanstvenicima u praćenju širenja insekata koji se smatraju štetočinama. Kornjaši često putuju svijetom brodovima, automobilima i slično, uspješno se krećući i pustošeći šume, džungle ili usjeve. Otkrivanje štetnih vrsta nakon što se pojave na novom području moglo bi pomoći u upravljanju njihovim populacijama, prije nego što se rašire i počnu nanositi štetu.