Život

USAMLJENI SU I NESRETNI: 8 zemalja u kojima je muškarcima teško pronaći ženu

Omjer muškaraca i žena u svjetskoj populaciji varirao je kroz povijest. Danas je omjer neoženjenih muškaraca i žena relativno jednak, ali u nekim zemljama postoji veliki jaz.

Postoji nekoliko objašnjenja za to, uključujući zlostavljanje žena, ratove koji su doveli do masovne migracije i rodnu nejednakost koja je dovela do toga da žene napuštaju svoje zemlje u potrazi za boljim poslom.

U ovom članku predstavit ćemo 8 zemalja u kojima muškarci zbog nedostatka teško pronalaze ženu.

1. Libija

Foto: interesnoznat.com

Ova zemlja već nekoliko godina vodi dugotrajni građanski rat, koji dovodi do gubitka manje izdržljivih žena. Kad se ovome doda tradicionalno restriktivna uloga žena u libijskom društvu, nije iznenađujuće da se mnoge ne žele udati za svoje sunarodnjake.

2. Filipini

Foto: interesnoznat.com

Jedna od najsiromašnijih zemalja na Pacifiku. Stoga Filipinke napuštaju svoju domovinu i odlaze raditi u Australiju, Aziju, pa čak i na Bliski istok.

3. Island

Foto: interesnoznat.com

Kada pomislite na Island, obično vam na pamet padaju dvije stvari: led i pjevačica Björk. No, treba biti svjestni još jedne činjenice. U ovoj zemlji omjer žena i muškaraca je neujednačen. Tamo trenutno živi 1,7% više muškaraca. Stoga su mnogi od njih usamljeni i nesretni.

4. Norveška

Foto: interesnoznat.com

Posljednjih je godina muška populacija pretekla žensku u Norveškoj, uglavnom zbog imigracije. Kao jedna od najliberalnijih, ravnopravnih zemalja na svijetu, može postati žrtva svojih modernih pogleda. Jer žene se jako dobro snalaze i bez muškaraca.

5. Iran

Foto: interesnoznat.com

Jedan od faktora brojčane nadmašivanja muškaraca bio je taj što su Iranke visoko obrazovane i stoga traže posao izvan zemlje. Osim toga, Iranke ne žele zasnovati porodicu prije nego što ostvare karijeru.

6. Švedska

Foto: interesnoznat.com

Jedan od problema bila je stambena kriza, u kojoj švedski građani nemaju dovoljno stanova za život. Zbog toga sve više Šveđana odlazi u inozemstvo, posebno njihove žene.

7. Grčka

Foto: interesnoznat.com

Nekada je Grčka služila kao koridor za imigrante u Europu, koji su zatim prelazili u UK ili Francusku. Kao odredište za odmor europske mladeži, Grčka je odjednom postala odredište jeftinog života i sjajnog vremena. Unatoč priljevu iseljenika, žena je još uvijek manje nego muškaraca.

8. UAE

Foto: interesnoznat.com

Zemlja sa više od devet miliona stanovnika pati od manjka žena. Prema statistici, na svakih 100 žena dolazi 247 muškaraca.