Zanimljivosti

Zašto ženski donji veš ima malu mašnu na prednjoj strani?

Nosite ih gotovo svaki dan u životu, ali vjerojatno ne provodite puno vremena razmišljajući o njima i njihovim neobičnostima.

Iako je mašna očito ukrasna, teorija koja godinama kruži internetom kaže da to nije uvijek bio slučaj.

“Što se tiče korijena tradicije? Dolazi iz pre-elastičnih dana, kada je vaše donje rublje držalo na mjestu malo vrpce provučene kroz čipku s ušicama na vrhu. Mašna je mjesto gdje ste vezali tu vrpcu, a od naravno da je ispred jer je to najlakše mjesto za napraviti tako nešto.”

Iako je vjerojatno – ljudi su još uvijek voljeli nositi donje rublje prije nego što je elastika izumljena 1820. i popularizirana u odjeći 1900-ih – malo je dokaza koji bi poduprli tvrdnju.

Muškarci su sigurno nosili labave ladice ili “braies” koji su se mogli pričvrstiti uzicom ili remenom u srednjem vijeku. No, nije muško donje rublje ono što još uvijek ima mašnu, niti se oko gaća veže remen kako bismo održali tradiciju.

Nismo potpuno sigurni što su europske žene nosile prije 15. stoljeća. Većina naših dokaza dolazi od umjetničkih djela, pisama i tekstila koji su dovoljno dobro očuvani da prežive do danas, što je puno za gaće. Žene su nakon toga ispod odjeće nosile podsuknje i odjeću nalik na spavaćicu, poznatu kao košulja, a ponekad i korzete. U 1800-ima također su nosili ladice prema povjesničaru Timu Lambertu iz Local Histories. U početku su bili jednostavni, ali su krajem stoljeća postali više ukrasni, ukrašeni čipkom i trakama.

Pantalettes su također nosile žene, djevojke i mladići, a potječu iz Francuske u 19. stoljeću. Ti odjevni predmeti bili su široke, duge hlače koje su bile podijeljene na dva dijela, ali povezane uzicom, i razlog su zašto kažemo “par gaća” iako su samo jedan predmet. Vjerojatno je da su ove mašne s uzicom zadržane kao ukrasna točka nakon što je elastika postala popularna, dok je muško donje rublje izostalo s ukrasom.

S druge strane, moguće je da su ga proizvođači donjeg rublja smatrali samo lijepim, ukrasnim dodatkom, nevezanim za stare tradicije. Uostalom, ko ne voli mašnu?