Zanimljivosti

Tragična priča o majci koja je sve dala za svoju djecu

Tekst opisuje život Mary Ann Bevan, koja je bila majka četvero djece.

– Njezin rani život i kratkotrajna sreća
– Kako se bolest uvukla
– Njena žrtva za svoju djecu
– Bevanova borba se isplatila

Rođena je 1874. u istočnom Londonu, a nakon završenog studija medicine postala je medicinska sestra. Udala se za Thomasa Bevana, s kojim je imala sretnu bračnu zajednicu sve do njegove iznenadne smrti od moždanog udara 1914. godine.

Nakon vjenčanja, Mary Ann je počela doživljavati simptome poput abnormalnog rasta i deformacije lica, što je ukazivalo na akromegaliju, poremećaj uzrokovan viškom hormona rasta. Zbog nedovoljne svijesti o toj bolesti u to vrijeme, njen je izgled drastično promijenio tijekom pet godina.

Kako je bolest napredovala, Mary Annin vid se počeo mutiti, a postalo joj je teško pronaći posao zbog svog izgleda. Nakon što je ostala bez posla, odlučila se natjecati na natjecanju “Najružnija žena” i osvojila nagradu.

Godine 1920. angažirao ju je slavni showman tog vremena, Samuel W. Gumpertz, da bude dio njegove popratne emisije. Sve do svoje smrti 1933. godine, pojavljivala se u cirkusima kako bi svoju djecu nahranila i platila njihovo školovanje.

Bevanova priča pokazuje koliko će majka ići za svoju djecu. Iako je možda i prije zaslužila titulu “ružne”, ostala je zapamćena kao jedna od najljepših mama u povijesti.