ZanimljivostiŽivot

Razlog zašto ne biste smjeli dirati ovo stvorenje ako ikada naletite na njega na plaži

Morski krastavci igraju vitalnu ulogu u raznim morskim ekosustavima, djelujući kao učinkoviti čistači tako što probiru sediment kako bi izvukli hranjive tvari. Slični svojim imenjacima, morski krastavci imaju oblik poput krastavca ili kobasice, veličine od manje od jednog inča do više od šest stopa, ovisno o vrsti. I ne samo to, već u Indoneziji, Japanu i Kini imaju veliku vrijednost kao kulinarska delicija.

Što su zapravo ovi morski krastavci?

Foto: Wikimedia Commons

Ova izvanredna stvorenja posjeduju skupinu ticala koja okružuju njihova usta, a koja koriste za filtriranje taloga. Kreću se dnom oceana pomoću cjevastih stopala koja se protežu kroz stijenku njihova tijela, slično morskim zvijezdama. Pripadajući obitelji bodljokožaca, uz morske zvijezde i morske ježince, morski krastavci dijele strukturu tijela sličnu krastavcima, ali posjeduju male cjevaste nožice poput pipaka koje služe i za kretanje i za hranjenje.

Kao obrambeni mehanizam, morski krastavci imaju sposobnost izbacivanja vlastitih otrovnih unutarnjih organa prema potencijalnim predatorima, čime ih zbunjuju ili odvraćaju. Nevjerojatno, ti se organi s vremenom regeneriraju, potencijalno ih spašavajući od toga da postanu plijen.

Gdje se mogu naći?

Foto: Wikimedia Commons

Morski krastavci nastanjuju različita morska okruženja diljem svijeta, od plitkih obalnih područja do dubina oceana. Žive na dnu oceana, dok njihove ličinke vode planktonski način života, ploveći sa strujama. Kao čistači, morski krastavci se održavaju konzumiranjem malih organizama i čestica prisutnih u bentoskoj zoni, kao i planktonskih organizama lebdećih u vodenom stupcu.

Njihova prehrana sastoji se od algi, vodenih beskralješnjaka i organskog otpada. Kako bi skupili hranu, morski krastavci koriste svoje cjevaste noge koje im okružuju usta. Značajno je da su ova intrigantna stvorenja visoko cijenjena među ljudima, posebno u Aziji, gdje se u njima uživa kao u kulinarskim užicima. Zapravo, određene vrste morskih krastavaca čak se uzgajaju kroz praksu akvakulture kako bi se zadovoljila potražnja za ovim cijenjenim delicijama.

Koliko su opasni?

Foto: Wikimedia Commons

Kad se suoče s opasnošću, morski krastavci koriste različite obrambene taktike. Jedna strategija uključuje izbacivanje ljepljivih niti kako bi uhvatili svoje neprijatelje u zamku, dok druge pribjegavaju samoozljeđivanju. Snažno kontrahiraju svoje mišiće, izbacujući unutarnje organe kroz anus. Zanimljivo, izgubljeni dijelovi tijela mogu se brzo regenerirati.

Među svojim obrambenim arsenalom, morski krastavci posjeduju Cuvierove tubule, koji sadrže snažan toksin zvan holoturin. Ova moćna tvar može brzo oslabiti mišiće njihovih neprijatelja, često ih učinkovito odvraćajući. U jednoj kalifornijskoj studiji uočeno je da su stijenke tijela određenih vrsta morskih krastavaca otrovne. No, unatoč toksičnosti, ribe bi ih ipak konzumirale, selektivno izbjegavajući otrovne dijelove.

Ovi toksini ne samo da predstavljaju prijetnju životinjama, već mogu biti štetni i za ljude kada se nađu u visokim koncentracijama. Izravan kontakt s kožom može dovesti do žarenja, svrbeža, otekline i crvenila zahvaćenog područja. Ako toksini dođu u dodir s očima, mogu izazvati iritaciju i potencijalno dovesti do trajnog sljepila. Gutanje holoturina može dovesti do grčeva u mišićima, bolova u želucu, au teškim slučajevima do respiratorne paralize pa čak i smrti.

Što trebate učiniti ako ga ikada vidite?

Kao što je već spomenuto, ova mala stvorenja mogu se pronaći čak iu plitkim vodama, što znači da ih možete sresti dok plivate. Jedini način na koji ih možete pronaći izvan vode i na plaži je nakon oluje.

U tom slučaju nemojte se iznenaditi ako ih vidite sklupčane u klupko jer je to obrambeni mehanizam za zaštitu njihovih tijela. U svakom slučaju, suzdržite se od dodirivanja i umjesto toga pozovite stručnjake da ih dođu provjeriti.