ZanimljivostiŽivot

Neočekivano otkriće: Istraživanja pokazala da je za roditelje bolje imati kćerku nego sina, evo zašto!

Nedavno istraživanje otkrilo je neočekivan fenomen – mogući utjecaj rađanja sinova na proces kognitivnog starenja majki i očeva.

Prethodna istraživanja već su naznačila moguću povezanost između broja sinova koje majka ima i njenog dugoročnog zdravlja, posebno u pogledu demencije.

Da bi detaljnije istražili tu vezu, istraživači su proveli sveobuhvatno istraživanje kognitivnog starenja roditelja.

Studija je analizirala početnu razinu kognitivnih sposobnosti i stopu kognitivnog opadanja kod više od 13 000 odraslih osoba starijih od 50 godina. Istraživači su također uzeli u obzir različite sociodemografske faktore tijekom života sudionika.

Ovo istraživanje pruža uvid u potencijalni utjecaj rađanja barem jednog sina na kognitivno zdravlje roditelja i rasvjetljava intrigantan aspekt procesa starenja.

Znanstvenici su se usredotočili na roditelje koji imaju barem jedno dijete. Analiza je obuhvatila uzorak roditelja od kojih je 82,3% imalo barem jednog sina, a 61,6% imalo je kćeri.

Rezultati studije snažno podržavaju ideju da je rađanje sinova povezano s dugoročnim negativnim učincima na roditelje. Iako znanstvenici još u potpunosti ne razumiju kako se to događa, rezultati sugeriraju da su razlozi iza ove veze više povezani s obiteljskom interakcijom nego s biološkim čimbenicima.

Slični obrasci postojali su i među majkama i očevima, što ukazuje na to da utjecaj rađanja sinova na starenje roditelja nije ograničen na određeni spol. To znači da način na koji članovi obitelji komuniciraju i odnose se međusobno ima veliki utjecaj na izazove s kojima se roditelji suočavaju tijekom vremena.

Potrebno je provesti daljnja istraživanja kako bi se bolje razumjeli specifični društveni čimbenici koji su u igri i kako bi se potpuno razumjelo kako rađanje sinova pridonosi tim dugoročnim negativnim učincima na roditelje.

Studija je pokazala da su roditelji koji su imali barem jednog sina doživjeli brži pad kognitivnih sposobnosti u usporedbi s onima koji nisu imali nijednog sina. (brightside.me)