Život

Otkrili ste krpelja na koži? Evo jedinog sigurnog načina za njegovo uklanjanje

Krpelji su sastavni dio prirode, te iako su nam ruke i noge pokrivene odjećom, mogu se zalijepiti za kožu, što može biti neugodno iskustvo. Važno je napomenuti da nije svaki krpelj opasan, već samo oni koji su zaraženi, kako prenosi WebMD.

Na našim prostorima, najčešće susrećemo tri skupine krpelja:

1. Iksodi
2. Dermacentor
3. Rhipicephalus

Osim ovih, postoje i druge vrste krpelja koje obično ne predstavljaju prijetnju za pse, ali su zabilježene na drugim domaćim životinjama poput ovaca, koza i goveda. Također, mnoge vrste su primijećene na divljim toplokrvnim životinjama kao što su krtice, miševi, ježevi, lisice i vukovi.

Ove tri vrste mogu prenositi uzročnike bolesti na ljude i kućne ljubimce, uz slične ili različite simptome i posljedice.

Važno je ukloniti krpelja iz kože što prije, a postoje različite metode za to, poput spaljivanja cigarete, gušenja u ulju ili vazelinu. Međutim, prema riječima dr. Carol DerSarkisian, postoji samo jedan ispravan način sigurnog uklanjanja krpelja. Sve što vam treba je šiljasta pinceta (ne ona s četvrtastim vrhom za čupanje obrva), te možete pripremiti i alkohol ako ga imate, ili mjesto gdje je bio krpelj možete oprati sapunom i vodom.

Kako pravilno ukloniti krpelja:

1. Očistite mjesto uboda alkoholom.
2. Prislonite pincetu na kožu što bliže glavi krpelja.
3. Polako i čvrsto povucite, bez trzanja.
4. Ponovno očistite mjesto ugriza alkoholom ili sapunom i vodom.

Ako se dio glave krpelja odlomi i ostane u koži, možete ga pokušati izvaditi pincetom, ali ako ne uspijete, nema problema, objašnjava liječnik.

Kada je riječ o izvađenom krpelju, idealno bi bilo poslati ga na analizu kako biste provjerili je li zaražen. Na temelju toga, liječnik može propisati antibiotsku terapiju. Ako se odlučite poslati krpelja na analizu, stavite ga u zatvorenu posudu s vlatima trave kako biste ga održali živim.
Ako se odlučite sami se riješiti krpelja, postoje nekoliko opcija koje možete odabrati. Međutim, važno je napomenuti da je važno izbjegavati gnječenje krpelja prstima jer to može povećati rizik od zaraze, upozorava dr. DerSarkisian, kako prenosi Večernji.

Evo nekoliko prijedloga što učiniti s izvađenim krpeljem:

1. Utopiti krpelja u posudi s alkoholom.
2. Isprazniti krpelja u WC školjku i pustiti vodu.
3. Zamotati krpelja ljepljivom trakom i baciti ga u smeće.

Važno je napomenuti da bez obzira koju metodu odaberete, izbjegavajte gnječenje ili drobljenje krpelja prstima kako biste izbjegli mogućnost zaraze.

Kada se radi o simptomima lajmske bolesti, važno je obratiti se liječniku ako primijetite sljedeće:

– Vrućica
– Temperatura
– Glavobolja
– Bolovi u mišićima
– Osip

Ako primijetite ove simptome, preporučljivo je nazvati liječnika i zatražiti savjetovanje ili daljnje postupanje.

Važno je biti svjestan rizika od krpelja i pridržavati se preporučenih postupaka za sigurno uklanjanje i zaštitu od mogućih bolesti koje krpelji mogu prenositi.