Život

Financijski genijalni japanski savjet: Povećajte svoje štednje uz samo 2 ključna elementa

Ako ste odlučni u tome da unaprijedite svoje kućne financije i ostvarite neke uštede, mogli biste biti zainteresirani za popularnu japansku tehniku štednje. Ljudi tvrde da je izuzetno jednostavna, ali donosi rezultate – riječ je o inovativnom Kakeibo planu štednje. Evo kako funkcionira i što podrazumijeva.

Zašto odabrati Kakeibo? To je naziv bilježnice (prave papirnate bilježnice, ne aplikacije) u kojoj štediša zapisuje svoje potrošačke navike kako bi vidio gdje može uštedjeti.

Kakeibo doslovno znači “kućansko računovodstvo” i prisutno je u Japanu već dugi niz godina – točnije, od 1904. kada je novinar Motoko Hani objavio svoju osobnu bilježnicu kako bi inspirirao druge na štednju.

Kako Kakeibo funkcionira?

Na početku svakog mjeseca, štediša koristi bilježnicu kako bi isplanirao svoje financije za idućih četiri tjedna.

Plan troškova podijeljen je u četiri kategorije:

** Osnovni životni troškovi (hrana, računi, prijevoz/gorivo, higijena…)

** Discretionary troškovi (šoping, restorani, dostava hrane i slično)

** Kultura (dio proračuna namijenjen bioskopu, kazalištu, knjigama…)

** Dodatni troškovi (neočekivani troškovi koji se pojavljuju kad se neočekivano pokvari kućanski aparat, pojavi se nečiji rođendan i sl.)

Na kraju svakog tjedna, štediša bi trebao usporediti plan s stvarnim stanjem kako bi vidio je li negdje pogriješio. Cilj ove vrste štednje je shvatiti kamo točno odlazi naš novac kako bismo vidjeli gdje možemo ostvariti uštede.

Kakeibo štednja također predlaže da si postavite ova četiri pitanja kako biste promijenili svoje potrošačke navike:

Koliko novca imam?
Koliko želim uštedjeti od toga?
Koliko zapravo trošim?
Kako mogu poboljšati svoje financijsko stanje?

Korisnici ove metode diljem Europe su oduševljeni jer nije previše restriktivna, a tvrde da uspijevaju uštedjeti oko 35 posto od proračuna koji raspolažu za taj mjesec.