Novosti

Otkrijte tajne najekonomičnije vožnje: Koje su optimalne brzine za štedljiviju potrošnju goriva?

Koje su optimalne brzine za najekonomičniju vožnju vašeg automobila? Svi ćemo razviti vlastitu filozofiju i misliti da znamo odgovor na to pitanje, no postoje dokazana pravila.

Prema zakonu, autocestom ne biste smjeli voziti brže od 130 km/h, ali optimalna brzina u pogledu potrošnje goriva je još niža.

Većina automobila može doseći maksimalnu brzinu od 170 km/h, ponekad i više. Međutim, optimalna brzina za motor i potrošnju je značajno niža, uz napomenu da naglo ubrzavanje nije poželjno. Općenito pravilo je da ubrzate što je prije moguće, prebacite u najvišu brzinu, vozite do 90 km/h i održavajte okretaje motora između 1500 i 2500 o/min, kako piše u časopisu Revija HAK.

No što je s autocestama? Njemačka organizacija TÜV preporučuje vožnju brzinama do 80% maksimalne brzine. Naravno, na cestama gdje je ograničenje brzine 130 km/h, jasno je da se ne smijete kretati brže od toga.

Automobil koji ima maksimalnu brzinu od 150 km/h trebao bi se kretati u rasponu brzina od 105 do 120 km/h.

Ponovimo procjenu njemačkog autokluba (ADAC), koji je izračunao da automobili srednje klase troše do dvije trećine više goriva pri vožnji od 160 km/h u usporedbi s vožnjom od 100 km/h.

Osim maksimalne brzine, postoji niz drugih trikova za smanjenje potrošnje goriva. Zlatno pravilo je vožnja u mirnijem ritmu, bez naglih ubrzavanja i kočenja, te planiranje brzine, posebno ako koristite tempomat na cestama s mnogo uspona.