Zanimljivosti

Zašto se osjećamo kao da padamo dok tonemo u san?

Jeste li ikada doživjeli trenutak kada tek započnete tonuti u san, a osjećaj je kao da padate u prazno ili ste se naglo probudili usred noći, gotovo iskačući iz kreveta, jer ste imali osjećaj da padate? To se zove hipnotički trzaj, a evo nekoliko mogućih uzroka zašto se to događa.

Kada se svest polako udaljava iz našeg tijela dok zaspemo, mozak počinje djelovati drugačije nego kada smo budni. Tijekom prijelaza iz stanja budnosti u san, može se dogoditi fenomen poznat kao hipnotički trzaj. Hipnotički trzaj je nagli pokret koji podsjeća na trzanje ili onaj osjećaj kada nas nešto iznenada preplaši.

Ovaj čudan pokret rezultat je mioklonskog grča, iznenadnog i nekontroliranog trzanja mišića ili skupine mišića koji se mogu pojaviti pojedinačno ili u nizu, s ili bez vidljivog uzroka. Štucanje je još jedan vrlo čest oblik mioklonskih grčeva.

Hipnotički trzaji obično se javljaju dok osoba zaspi. Često dovode do zbunjenosti oko toga kada točno počinje san i jesmo li već počeli sanjati ili ne. Iako uzrok ovog fenomena nije potpuno jasan i informacije su ograničene, znanstvenici vjeruju da su sljedeći mogući faktori:

– Fizička aktivnost: Vježbanje neposredno prije spavanja može prekomjerno stimulirati tijelo i otežati uspavljivanje.

– Anksioznost i stres: Ako umom puno briga, mozak može ostati aktivnim duže nego što je potrebno, što može rezultirati slanjem upozoravajućih signala čak i dok tijelo spava.

– Kofein i drugi stimulansi: Konzumiranje stimulativnih proizvoda poput kofeina može utjecati na prirodan i dubok san.

– Nedostatak sna: Problemi sa spavanjem i loše spavaća rutina također mogu biti povezani s ovim trzajevima.

Osim ovih mogućih uzroka, postoji i zanimljiva teorija s evolucijske perspektive koja objašnjava pojavu hipnotičkih trzaja. Prema istraživanju s University of Colorado, ti trzaji mogli bi biti arhaični refleks koji se javlja kada mozak pogrešno interpretira prirodno opuštanje mišića tijekom spavanja kao rizik pada s drveća na kojem su naši preci nekada spavali.