Zanimljivosti

Nikako ne pravite ove greške tokom grmljavine: 5 ključnih savjeta za vašu sigurnost

Grom udara jako rijetko i da ne treba paničiti, ali opreznost nije na odmet.

Prvo, morate isključiti sve tehničke uređaje iz struje, poput računara, televizora ili fiksnih telefona (prekinite im vezu ili napajanje). Također, trudite se da ne budete blizu utičnica.

Ako grom pogodi zgradu, električnost će vjerojatno prolaziti električnim instalacijama do zemlje. Stoga je važno da ne telefonirate, te da izbjegavate tekuću vodu, strojeve za pranje rublja ili suđa, te sve uređaje koji su povezani na električne instalacije u zgradi.

Kada je riječ o mobilnom telefonu, stručnjaci su podijeljeni oko toga treba li ga isključiti tokom grmljavine ili ne (vidjet ćete to i u nastavku teksta), ali veliki broj njih kaže da je veliki rizik držati aparat pored sebe. Zašto? Mobilni telefon je izvor elektromagnetskih valova koji stvaraju put za atmosferski elektricitet. Dok grmi, opasni su svi vodi u kojima se nalazi metal.

Zapamtite i da kada oluja krene, nikako ne budite na otvorenom i ravnom prostoru na kojem ste najviša točka. Uđite u najbliži kafić ili zgradu (nikako ne lezite na zemlju).

Imajte na umu da grom može udariti i na udaljenosti od 15 kilometara od mjesta padavina, ali i da određena opasnost traje i nakon što se nevrijeme smiri, pa ne treba odmah po prestanku uključivati sve aparate.

Nerijetko nas oluja zatekne u vožnji. Stručnjaci kažu da ugašeni automobil nije rizično mjesto.

Savjeti plus: izbjegavajte oborene ili oštećene stupove, bandere, dalekovode, trafo stanice i ostale objekte koji služe za prijenos električne energije. Ne dodirujte kabele ili bilo koje metalne ili bakrene žice koje su nagorele, otkinute ili na bilo koji drugi način oštećene. Zatvorite prozore i vrata! Prekrijte uši kako biste zaštitili bubnjiće.

Zašto je važno isključiti uređaje?

Udari groma i nestanak struje mogu pokvariti uređaje, a ponekad ih čak i potpuno uništiti. Treba znati da napon struje koji prolazi kroz kuću nije uvijek isti, dešava se da skače i pada, a na te skokove u velikoj mjeri utječe i udar groma.

Pojašnjenja radi, u većini Europe, pa tako i u našoj zemlji, standardni napon je 220 volti, a udar groma može osloboditi napon od čak nekoliko miliona volti, što znači da ako grom udari negdje blizu vaše kuće ili u samu kuću, ostaćete bez elektroničkih uređaja koji ne mogu izdržati toliki napon.

Jedini način da to spriječite je da, kada čujete najave nevremena, isključite sve aparate iz struje. Kao što smo napomenuli, ako ostanete bez struje, nikako ne uključujte uređaje čim se ona vrati. Trebate sačekati makar nekoliko minuta da bi se napon stabilizirao.

Šta kažu stručnjaci?

“Postoje dva načina da se zaštitite od grmljavine.

Prvi je da pratite vremensku prognozu i da prema tome planirate svoje obaveze i aktivnosti. Izbjegavajte da se nađete na otvorenoj površini, bez skloništa.

Drugi način podrazumijeva da kada se nađete napolju, a počne grmljavina, preduzmete određene korake”, rekao je ranije meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Nedeljko Todorović i dodao:

“Izolovane kuće mogu biti oštećene fizički, na primjer da grom polomi crep i slično, ali i da električni napon uništi električne uređaje ili izazove požar. U velikim gradovima grom može pogoditi trafostanicu i izazvati oštećenje u kućama i stanovima”.

Viši naučni saradnik sa Instituta za fiziku dr. Marko Vojinović rekao je jednom prilikom: “Dve stvari su osnovne, prva je da procenimo koliko je grmljavina daleko. Ako je dovoljno blizu, treba se skloniti u zatvoren prostor, u auto, zgradu, kuću. Procijenit ćete na osnovu razlike između vremena koje prođe otkad vidimo bljesak i kada čujemo zvuk grmljavine. Brojimo sekunde od bljeska, i ako prođe više od tri, četiri sekunde, onda je grmljavina daleko. Ako je proteklo manje, onda je blizu”.

Oborio je i jedan široko rasprostranjeni mit o grmljavini: “Čučanje je jedna urbana legenda, ne pravi neku razliku da li ste čučnuli ili i dalje stojite ili ležite. Svi metalni predmeti potencijalno privlače grom, odnosno električno pražnjenje iz atmosfere, te bilo kakav metalni predmet može privući grom. Stoga je pametno riješiti se metalnih predmeta koje imamo kod sebe, a to uključuje i mobilni telefon”, piše Blic Žena.

Što trebate raditi kada zagrmi?

– Sklonite se u zatvorenu prostoriju sa metalnim oivičenjima, gromobranom i zatvorite vrata i prozore.
– Držite se dalje od utičnica.
– Siđite u udolinu ili kanal.
– Uđite u automobil.
– Kišobran s metalnim vrhom posebno privlači grom, ali nećete biti mnogo zaštićeni ako skupite ovu opremu.

Tokom nevremena i grmljavine trebali biste biti u prostoriji s gromobranima, zatvoriti vrata i prozore, skupiti noge i biti dalje od utičnica, ući u automobil (ako ste vani), čučnuti ili leći na otvorenom (ako nemate gdje se sakriti) te isključiti sve kućne aparate.