Zanimljivosti

Ovako roditelji uništavaju priliku sinovima da postanu MUŠKARCI, najveće roditeljske greške

Dijete najviše uči iz živih primjera koje vidi vlastitim očima, puno više nego iz usmenih lekcija koje mu prenesemo.

Odlučnost, snaga, odgovornost, hrabrost, stabilnost, sposobnost brige o obitelji i suočavanja sa životnim izazovima, te samostalnost, te su kvalitete koje često povezujemo s muškarcima i koje želimo vidjeti u svojim sinovima. No, ponekad naš pristup odgoju dječaka može imati suprotan učinak.

U našoj kulturi još uvijek postoji izražen strah od previše pažnje prema djetetu, osobito ako je riječ o dječacima, jer se vjeruje da nježnost nije nešto što im je potrebno.

Međutim, proučavajući teoriju razvoja djeteta, možemo vidjeti da je emocionalna veza između majke i sina u najranijoj dobi (0 do 3 godine) ključna za razvijanje osnovnog povjerenja u svijet. Ako dijete u toj fazi dobiva majčinu briguru i ljubav, lakše će se osjećati sigurno i izgraditi zdrav odnos s okolinom.

Foto: Pixbay

S druge strane, ako je majka bila hladna i distancirana prema djetetu u toj fazi, može se stvoriti emocionalna praznina koju će pokušati ispuniti u odrasloj dobi. Takvi dječaci često odrastaju s poteškoćama u emocionalnom izražavanju i ponašaju se buntovno.

Možda će vsa zanimati:

Najveća Greška koju PRAVE Roditelji Svom Djetetu: Djeca zbog OVOG Najviše Pate!

Ross Campbell, američki psihijatar, u svojoj knjizi “Kako zaista voljeti djecu”, ističe važnost fizičkog ispoljavanja ljubavi očeva prema dječacima do osme godine. To ne znači samo ljubljenje i zagrljaje, već i modeliranje kako biti pravi muškarac, kako se ponašati i nositi sa životnim izazovima.

Nije dovoljno samo govoriti o tim vrijednostima, već je važno prezentirati ih kroz primjere. Majka ima ključnu ulogu u pokazivanju djetetu kako izgleda sjajan muškarac, govoreći o dobrim djelima oca, pokazujući poštovanje prema muškarcima i naglašavajući važnost poštovanja djevojaka i težnje prema stabilnom obiteljskom životu. Na taj način dijete će bolje razumjeti i usvojiti te vrijednosti.