Novosti

Najveći naučnik Nikola Tesla nikad nije imao problema sa varenjem, ovaj obrok je izbacio

Nikola Tesla je živeo iznimno neobičan i discipliniran životni stil, a to se ogledalo i u njegovom načinu prehrane. Vodio je asketski život, često posvećujući dugi radni vremena i imajući sklonost da zaboravlja na obroke dok se potpuno posvećivao svojim eksperimentima.

Poznato je i da je prakticirao umjerenost u jelu i piću.

Njegova prehrana uglavnom se sastojala od jednostavnih namirnica. Bliski suradnici i prijatelji svjedočili su da je često preskakao obroke, a kada bi jeo, birao je jednostavne i lako pripremljene namirnice.

Neki izvori sugeriraju da je volio juhu, povrće i voće, posebno jabuke. Također je često konzumirao mliječne proizvode.

Važno je napomenuti da se u to doba drugačije pristupalo prehrani i nutricionizmu nego što je to slučaj danas. Tesla je živio u 19. i 20. stoljeću, u vremenu kada nije postojala moderna znanost o prehrani i nutricionizmu kao što je danas. Unatoč tome, pažljivo je birao svoju hranu i vježbanje, svjestan važnosti održavanja vitalnosti.

U svojoj knjizi “Moji izumi: Autobiografija Nikole Tesle”, naveo je da obično za doručak konzumira mlijeko i jaja, ručak često preskače, a posebno voli povratiti se čorbama od povrća.

“Osnovni element moje životne sheme je prehrana. Ne možete očekivati da će stroj dobro funkcionirati ako mu ne osigurate odgovarajuće gorivo”, izjavljivao je Tesla, ističući da je s vremenom shvatio kako su dva obroka dnevno sasvim dovoljna.

“Dva obroka dnevno poboljšala su moje zdravlje, potaknula apetit i osjet okusa. Nisam znao što je život dok nisam izbacio ručak iz prehrane. Sada, sa 78 godina, uživam u svoja dva obroka isto kao što sam uživao kao dečko od 16 godina i nemam problema s probavom”, piše na stranici Tesla Universe.

Kada je riječ o doručku, volio je konzumirati mlijeko jer je bogato proteinima, te je jeo jaja, posebno bjelanjke koji su također bili izvor proteina. Također je cijenio rižu, ali nije bio ljubitelj sira.

“Povrće je neophodno, iako ne sadrži puno proteina. Ono ne pruža puno energije, ali regulira probavu i osigurava tijelu vitamine. Uživam u finoj čorbi od luka i nasjeckanog celera pripremljenoj sa obiljem maslaca. Ova kombinacija lako se probavlja i konzumiram je već godinama unazad.”

Tesla je također hvalio voće, a što se tiče šećera, isticao je da u malim količinama nije opasan, ali treba imati na umu da ga voće sadrži u značajnoj mjeri.

Na pitanje je li bio vegetarijanac, Tesla je odgovorio na ovaj način:

“Meso rijetko konzumiram, jednom ili dvaput godišnje. Ono je bogato proteinima, ali i riba je gotovo jednako bogata proteinima i masnoćama, te je lakše probavljiva. Fosfor koji sadrži koristan je za živčani sustav. Međutim, fosfor, iako hrani mozak, izaziva kiselost u organizmu. Meso i riba pružaju brzu energiju. Ove namirnice su neophodne za osobe određenih profesija, iako zbog svog sastava mogu skratiti život. Unatoč tome, dok smo živi, daju nam znatnu energiju.”

S druge strane, Milijan Stojanić, inspiriran Teslaovim doprinosom gastronomiji, proveo je više od dvije dekade istražujući jelovnike ovog briljantnog naučnika srpskog podrijetla, prateći njegove putovanja po Europi i Americi.

“Ono što ga je nosilo kroz život bili su mliječni proizvodi, mliječne prerađevine, med, povremeno konjak ili viski, malo vina, ali sve u umjerenim količinama. Drugim riječima, Nikola Tesla je konzumirao dva obroka dnevno, bez obzira na to je li bio u Smiljanu, Europi ili Americi. I ono što je Tesla govorio svima – nemojte se prejesti i nemojte žuriti prema onom svijetu”, dodaje Stojanić.

Tesla nikada nije jeo iz okruglih tanjura.

“Kao mali, Nikola Tesla nije bio vješt u pisanju i crtanju desnom rukom, već je to sve radio lijevom rukom i stvaranje kružnica mu je išlo teško. To ga je stvorilo otpor prema crtanju krugova, što je postalo njegovo odbojno iskustvo kad su ga učitelji ili nastavnici prisiljavali na to. To je bukvalno stvorilo njegovu odbojnost prema crtanju krugova”, kaže Stojanić. (stil.kurir.rs)