Život

Svaki znak Zodijaka posjeduje dan pun sreće u sedmici – saznajte koji je vaš

Da da pogodimo – kada dođe ponedjeljak, već brojite dane do petka? I iako je razlog vašeg iščekivanja vjerovatno što petak označava početak vikenda, astrologija ima dodatno objašnjenje zašto svi toliko volimo petak.

Vladar tog dana je planeta Venera, simbol ljubavi, užitka i kreativnosti, a tko se ne bi radovao tome? Zapravo, svaki dan u sedmici ima svog vladara i to jednu od sedam tradicionalnih planeta, pa ako se pitate koji je vaš sretan dan prema horoskopu – na pravom ste mjestu!

Planete su imale značajnu ulogu u organizaciji kalendara u antičkom dobu. Pošto nedjelja označava kraj stare i početak nove sedmice – ona je pod vlašću Sunca. Ponedjeljak je pod vlašću Mjeseca, utorak Marsa i tako redom. Čak se i imena dana u sedmici direktno povezuju s imenima planeta (na primjer, Subota/Saturday – Saturn, nedjelja/Sunday – Sunce).

Sedam tradicionalnih planeta bile su jedino što su astrolozi mogli uočiti golim okom u vrijeme kada nije bilo teleskopa. Astrolozi su otkrili način na koji bi pratili kretanje Sunca kroz znakove, kreirajući tako kalendar od 365 dana, prateći Mjesečeve faze kroz 12 mjeseci.

S obzirom na to, mnogi sistemi korišteni na planeti Zemlji usklađuju se s kretanjem planeta. S obzirom da svaki znak vlada jednom od sedam tradicionalnih planeta, svatko od nas posjeduje osobine jedne od njih, te dan kojim tvoja planeta vlada možeš iskoristiti na najbolji način. Ako je tvoj znak Ovan koji je uvijek najaktivniji utorkom ili Strijelac koji cvjeta četvrtkom, postoji astrološko objašnjenje razloga za to.

Evo koji je tvoj sretan dan prema horoskopu:

Lav: tvoj sretan dan je nedjelja

Lav je znak zodijaka čiji je vladar Sunce, pa je jasno da je nedjelja tvoj dan da zasjaš! Ovo je idealan dan da prioritet posvetiš svom kreativnom izražavanju ili da si postaviš nove izazovne ciljeve za sljedeću sedmicu. Tvoja potreba za priznanjem zbog postignutih rezultata koje si ostvario u toku prethodne sedmice dolazi upravo tog dana, a imajući u vidu da je to gorivo koje te pokreće, ovaj vid odobrenja je ono što te inspiriše da nastaviš dalje. Kao vođa zodijaka, tvoj entuzijazam za predstojećom sedmicom pozitivno djeluje na tvoju okolinu, dajući im vjetar u leđa i snagu da započnu naredne dane optimistično, ostavljajući stresne situacije iza sebe.

Rak: ponedjeljak

Budući da si pod utjecajem Mjeseca, duboko osjećaš promjene u svojim emocijama, pa je ponedjeljak najoptimalnije vrijeme za retrospektivu. Kako se vikend bliži kraju, moguće je da se osjećaš naročito iscrpljeno od svih aktivnosti, pa je ponedjeljak pravi dan da se osvježiš. Prvi dan u sedmici je period koji je Raku kao stvoren za provođenje vremena kod kuće, pripremu hrane i ponavljanje uobičajenih rutina. Kao Rak, sklon si tome da brigu o svojim bližnjima stavljaš na prvo mjesto, pa je ponedjeljak dan organiziranja obaveza i pripreme za naredne dane. Ovo je 24 sata u kojima bi trebao dati sve od sebe da se emocionalno uskladiš, kako bi ostatak sedmice mogao teći glatko.

Ovan i Škorpion: utorak

Vaš vladar je Mars, stoga je utorak trenutak da krenete s novim projektima i lansirate nove ideje. Budući da je srijeda treći dan u tjednu, imali ste nekoliko dana za odmor i opuštanje, što vam je omogućilo da razmislite prije nego što se uputite u pohod na nove izazove koji će zahtijevati mnogo energije. Ambicija je od suštinskog značaja, kao i odluka o tome kako ćete najbolje iskoristiti energiju. Sve što započnete tog dana imaće značajne izglede da uspije, a to je ono što najviše želite (posebno ako ste Škorpion). Ako ste Ovan, uzbuđenje zbog novog početka je ono što vas pokreće dok imate vatrenu energiju Marsa na svojoj strani!

Djevica i Blizanci: srijeda

Kao znakovi zodijaka s najjačom mentalnom disciplinom, jasno je zašto je srijeda vaš dan. Vladar srijede je Merkur, planeta ideja i komunikacije, pa je za vas ovaj dan vrijeme za organiziranje, zakazivanje sastanaka, slanje e-mailova i stvaranje popisa zadataka. Srijeda je sredina tjedna, što vam ostavlja dovoljno vremena da obavite neophodne poslove koji su preostali za naredne dane. Blizancima uvijek vrišti mnoštvo ideja u glavi, pa je ovo savršen dan da ih zapišete. Ako ste Djevica, srijeda je dan za organiziranje neodgodivih obaveza kako biste tijekom ostatka tjedna osjećali olakšanje. Kao dva znaka koja se često osjećaju rastreseno, srijeda će za vas vjerojatno biti najsadržajniji dan u tjednu.

Strijelac i Ribe: četvrtak

Idealisti i optimisti, vaš vladar je Jupiter, planeta koja je pravi prikaz vaše ekspanzivne i duhovno vođene prirode. Četvrtak je dan za introspekciju i razmišljanje o široj slici, kako biste se uvjerili da vaše vrijednosti i dalje usklađene s onima s kojima ste počeli svoju priču. Život se doživljava kao putovanje i ovo je dan kada napokon možete zastati i cijeniti koliko ste daleko stigli. Možda će vam prijati putovanje ili istraživanje nove oblasti koja vas privlači. U četvrtak lakše uspostavljate vezu sa svojim suštinskim idealima i svijetom oko sebe.

Bik i Vaga: petak

Nitko se petkom ne raduje kao vi! Budući da je vaša vladajuća planeta – Venera, vladarica ovog dana, vama su prioritet udobnost, druženje i stabilnost, pa nije slučajno što se većina društvenih događanja događa upravo tog dana. Ako ste Bik, petak je idealno vrijeme da se kontinuirano posvetite nečemu kreativnom i produktivnom, što će donijeti stabilnost i sigurnost u vaš život. Ovo je također dan za vaše rutine brige o sebi i punjenje baterija. Vagama je petak optimalan trenutak za zabavna druženja i aktivnosti s prijateljima. Budite sigurni da su vaši prijatelji i simpatije u dobrom raspoloženju budući da se bliži vikend!

Jarac i Vodenjak: vaš sretan dan je subota

Okruženje u kojem vlada disciplina vam najviše odgovara, što nas ne iznenađuje s obzirom na to da je Saturn, planeta granica, istodobno i vladar vašeg znaka. Vaša želja za organiziranim radom i produktivnošću u poslovnom okruženju procvjetaće tog dana i omogućit će vam da završite posljednje detalje u vezi ciljeva koje ste sebi postavili prije početka idućeg tjedna. Kao kardinalni i fiksni znak, vaša želja da tjedan završite snažno i odlučno ključna je za vaš mir. Pobrinite se da ne propustite poslovne i karijerne prilike koje vam se pružaju!