Život

Za one koji ne mogu čekati: Tri znaka koji pokazuju trudnoću i prije testiranja

Kad sa svojim partnerom dogovorite da je vrijeme za bebu, po glavi vam počne prolaziti pitanje da li sam sada možda trudna? Najubjeđujući pokazatelj toga jeste test za trudnoću i, naravno, posjeta ginekologu.

No, postoje raniji znakovi trudnoće koji vam mogu potencijalno dati odgovor na to pitanje prije testova, doktora, pa čak i prije nego što izostane menstruacija.

Prije nego što navedemo tri rana znaka trudnoće, napomenimo da mnogi znakovi i simptomi nisu samo svojstveni trudnoći. Neki simptomi mogu značiti i da ćete se razboljeti ili da će uskoro stići menstruacija. Također, možete biti trudni, a da se ne pojave uobičajeni simptomi.

Ako želite biti sigurni u trudnoći, napravite kućni test i posjetite doktora. A sada pročitajte tri rana znaka trudnoće koji vam mogu otkriti da ste trudni i prije nego što preduzmete gorenavedene konkretne korake.

1. Promjene na grudima

Čim žena ostane trudna, dešavaju se promjene na grudima koje se počinju pripremati za hranjenje djeteta. Te promjene mogu uključivati osjetljivost, trnce praćene promjenama temperature i rast grudi. Areole postaju tamnije, a sitne žlijezde na njima izbočenije.

2. Porast libida

Već na samom početku trudnoće, kod žena se može pojačati libido. Razlog pojačanog libida su promjene u nivoima hormona koji mogu uticati na veću želju za odnosom..

Bitno je znati da ne treba izbjegavati odnos u prvim sedmicama trudnoće, osim ako nemate neke komplikacije, odnosno rizičnu trudnoću. U takvom slučaju, obavezno se posavjetujte sa doktorom.

Trudnoća nakon 35. godine povećava određene rizike Trudnoća nakon 35. godine: Rizici, ali i prednosti koje je dobro imati na umu

Možda će vas zanimati:

Tajna egipatskog testa trudnoće: Otkrijte kako su drevni Egipćani provjeravali trudnoću – i rezultati su i dalje tačni!
3. Umor/iscrpljenost

Umor je jedan od prvih simptoma trudnoće. Nitko sa sigurnošću ne zna šta uzrokuje pospanost tokom prvog tromjesečja, ali moguće je da nagli porast hormona progesterona tokom ranog perioda trudnoće može doprineti umoru.

Osim umora, hormonalne promjene mogu izazvati mučnine i promene raspoloženja. Najbolji savjet koji vam možemo pružiti jeste da se odmarate što više možete.