Mozgalice

IQ TEST: Imate 20 sekundi da riješite ovaj matematički zadatak za osnovce

Sjećate li se matematičkih pravila iz škole? Za provjeru, možete isprobati ovaj test inteligencije!

Izazovi u matematici pružaju razne koristi onima koji teže da ih riješe. S jedne strane, olakšavaju otpuštanje pritiska, dok s druge strane pomažu u naoštravanju uma.

Pokušajte pronaći odgovor, što će unaprediti vaše razmišljanje i jačati matematičko znanje.

Osim toga, to je odlična vežba za pamćenje i efikasan način razvijanja kritičkog razmišljanja. Općenito, prihvatanje matematičkog izazova znači poboljšanje mentalne agilnosti.

Kako bismo vam to dokazali, pozivamo vas da pronađete odgovor na jednačinu 88 ÷ 4 x (6 + 9) = ?

Foto: unsplash.com/anniespratt

Na prvi pogled, operacija izgleda jednostavno. Međutim, moći ćete je rešiti samo pažljivom analizom komponenata jednačine. Ako ih pažljivo pregledate, stvorićete opće razumijevanje operacije.

Za rešavanje ovog testa, imate 20 sekundi. To je više nego dovoljno da pokažete svoju vrednost i sposobnosti. Uključite štopericu i krenite!

Jeste li uspjeli pronaći tačan odgovor na jednačinu u zadatom roku? Rezultat ove jednačine možete pročitati u nastavku.

Rješenje

Odgovor na operaciju 88 ÷ 4 x (6 + 9) = ? dobija se primenom matematičkog koncepta koji poznajemo kao redosljed operacija PEMDAS.

Ovaj princip podrazumjeva poštovanje redosljeda prioriteta operacija, gdje su zagrada i eksponent prioritetni, zatim množenje i deljenje s lijeva na desno, dok sabiranje i oduzimanje takođe idu s lijeva na desno.

Analizom jednačine možete primetiti da nema eksponenta, ali ima zagrada. Stoga, prvo se fokusiramo na to. (6 + 9) = 15.

Operacija tada poprima sledeći oblik: 88 ÷ 4 x 15 = ? Ostaje nam samo množenje i deljenje. Idemo s leva na desno, a konačan proizvod je: 88 ÷ 4 x 15 = 22 x 15 = 330.

Ako ste dobili 330, onda ste prošli IQ test. Pokazali ste dobre kognitivne sposobnosti i odličnu mentalnu agilnost. S druge strane, ako vam je bilo teško, samo nastavite vežbati i rezultati će doći, piše krstarica.com