Život

Ovo je najzdraviji doručak na svijetu i svi ga obožavamo

Ljudi često za doručak jedu pekarske proizvode, što može biti štetno za zdravlje i liniju. Postoje razne zdrave i ukusne varijante doručka koje se brzo i lako pripremaju.

Važno je pravilno kombinirati namirnice u doručku kako bismo dobili sve potrebne hranjive tvari. Nutricionist može pomoći u odabiru zdravih namirnica i kombinacija.

Diplomirani nutricionista-dijetetičar Aleksandra Sedlarević savjetuje da za doručak koji pomaže u mršavljenju odaberemo ovsene pahuljice, omlet, tunjevinu, sir ili palentu.

Ovsene pahuljice su dobar izbor za slatki ili slani doručak. Za kalorijski siromašnije i nutritivno bogatije verzije, ovsene pahuljice možemo kombinirati s voćem, jajima ili tunom.

Omlet je također dobar izbor za doručak. Za jednu porciju dovoljna su 1-2 jaja i 1-3 bjelanjka. Omlet se peče na tihoj vatri u posudi s nelepljivim dnom. Dodavanjem povrća omlet će biti još ukusniji i zdraviji.

Tunjevina u soku, sirni namazi, palenta ili kačamak su također dobri izbori za doručak. Ove namirnice možemo kombinirati s manje masnim mlečnim proizvodima.

Ukoliko ne znate što ćete pojesti za doručak, odaberite jednu od ovih zdravih opcija. Tako ćete započeti dan zdravo i ukusno, piše krstarica.com