Zanimljivosti

Ako vas neko nazove i postavi ovo pitanje, odmah prekinite u pitanju je prevara!

Svaki dan stižu nove priče o obmanama, a prevaranti koriste različite trikove kako bi uvukli potencijalne žrtve u svoju mrežu.

Better Business Bureau (BBB) izvještava o porastu prijevara koje uključuju pozive s pitanjem “čujete li me?”. Pozivatelj često dodaje druge tvrdnje, poput problema sa telefonom ili slušalicama, kako bi zadržao sugovornika na liniji.

Iako ovo možda ne zvuči neuobičajeno, BestLife upozorava da je riječ o prijevari u kojoj prevaranti na različite načine pokušavaju nagnati potencijalnu žrtvu da kaže “da”. To može rezultirati time da žrtva postane meta dodatnih prijevarnih poziva.

U najgorim scenarijima, prevaranti čak mogu snimiti odgovor (da) i iskoristiti ga za neovlaštene transakcije.

Osim jednostavnog pitanja “čujete li me?”, prevaranti koriste i razna druga pitanja na koja bi žrtva lako mogla odgovoriti s “da”. Također, znaju se predstavljati kao određene tvrtke dok istovremeno prikupljaju osobne podatke poput imena, prezimena i adrese.

Da biste se zaštitili od moguće prijevare, BBB preporučuje da ne odgovarate na pozive s nepoznatih brojeva, čak i ako izgledaju kao lokalni. Ako se ipak javite na nepoznat broj, obratite pažnju na vrsta pitanja koja vam postavljaju.