Život

Ovo ne piše u uputstvu: Svaka rerna ima skrivenu funkciju koja skraćuje vrijeme kuhanja, a za koju niste ni znali

Možda niste svjesni potencijala vaše rerne da unaprijedi okus vaše hrane. Iako ova metoda možda nije naglašena u priručniku za vaš šporet, otkrićete da pečenje na dnu rerne može značajno poboljšati okus vaših jela.

Profesionalni kuhari često koriste ovu tehniku za pripremu cijelog pileta, ćurke, pizze i hljeba. Donja površina rerne pruža direktnu toplotu koja djeluje neposredno na hranu, dodajući joj specifičan okus.

Da biste isprobali ovu tehniku, preporučuje se uklanjanje ramova i postavljanje papira za pečenje. Prethodno zagrijte rernu na temperaturu od 220-250 stepeni Celzijusa za optimalne rezultate.

Foto: Pexels

Važno je napomenuti da ova tehnika možda neće funkcionisati podjednako dobro u svim tipovima rerne, što zavisi od materijala od kojeg je izrađena. Provjerite da li je donje metalno dno dovoljno čvrsto da podrži težinu hrane.Također, neko posuđe može reagovati nepovoljno na visoke temperature. Tamno metalno posuđe brže apsorbuje toplotu, dok lakši metali mogu utjecati na proces pečenja, piše Telegraf.

Takođe, provjerite da li vaša rerna ima otvore na dnu, što može predstavljati problem ako se blokiraju ili zatvore, posebno kod gasnih pećnica. Preporučljivo je direktno se konsultovati sa proizvođačem ako ova informacija nije jasno navedena u uputstvu.

Da li ste već pokušali pečenje na dnu rerne? Podijelite svoja iskustva i da li biste željeli isprobati ovu tehniku?