Zanimljivosti

Tesla je1915. godine opisao njemu daleku budućnost, a našu sadašnjost, dosta toga je predvidio

Nedavno je obilježena godišnjica smrti Nikole Tesle, koji je preminuo na Božić, 7. januara1943. godine, u New Yorku, u sobi hotela u kojem je živio.

Nikola Tesla pronađen je mrtav u svojoj hotelskoj sobi 1943. godine, a njegov sef bio je obijen, nestali su i mnogi njegovi radovi.

FBI je 2016. godine otkrio 250 dokumenata o Tesli, uklanjajući oznaku povjerljivosti, pružajući uvid u Tesline posljednje dane života i njegova istraživanja.

Ti dokumenti otkrivaju nove informacije o oružju koje je Tesla nazvao “Zrak smrti”, a prema datotekama, bilo je zainteresiranih najvećih svjetskih sila – Sjedinjenih Američkih Država, Sovjetskog Saveza i Sila Osovine. Na temelju tih FBI dokumenata, mnogi stručnjaci su smatrali da je nužno provesti detaljnu istragu kako bi se utvrdilo što se zapravo dogodilo s Nikolom Teslom. Unatoč tome, priča o tim dokumentima zasad se završila u serijama i filmovima o znanstveniku, izvještava danas.rs.

Radio, mobilni telefoni i izmjenična struja potpuno su transformirali način života ljudi, a iza tih inovacija stoji ključna ličnost: Nikola Tesla, čovjek koji je oblikovao 20. stoljeće. Njegov intervju iz 1915. godine, čiji dio prenosimo na kraju ovog teksta, najbolje prikazuje koliko daleko je Tesla vidio.

Željan učenja

Biografija Nikole Tesle ne može stati u jedan članak. Ipak, osvrnut ćemo se na ključne trenutke iz njegova života.

Rođen je u Smiljanu 10. srpnja 1856. godine, kao četvrto dijete pravoslavnog svećenika Milutina i Georgine, već je pokazivao izuzetan talent za znanost. Nakon osnovnog i srednjeg obrazovanja, preselio se u Graz sa svega 19 godina kako bi pohađao Politehničku školu.

Bio je neumoran student, opsjednut učenjem. Spavao je malo, pa su njegovi profesori bili zabrinuti za njegovo zdravlje, čak su pisali i pisma ocu Milutinu da ga povuče sa studija s obzirom na preterani rad. Unatoč tome, Tesla nije odustajao. Ipak, formalno visoko obrazovanje nije mogao završiti zbog financijskih poteškoća.

Put ga dalje vodi od Graza preko Maribora i Praga do Budimpešte, gdje započinje karijeru u telegrafskoj kompaniji “Američka telefonska kompanija”. Tijekom boravka u Budimpešti, Tesla je prvi put razvio ideju o rotirajućem magnetskom polju, a potom je stvorio plan za indukcijski motor, korak prema revolucionarnom korištenju izmjenične struje.

Rat struja

Godine 1884. seli se u New York, gdje se pridružuje Edisonovoj kompaniji, ali se brzo razilazi s Edisonom u “ratu struja”. Uvjeren da je izmjenična struja budućnost, Tesla osniva svoju kompaniju “Tesla električno osvjetljenje i proizvodnja”. Počinje rad s industrijalcem Georgeom Westinghouseom i stvara prvi elektromotor na izmjeničnu struju 1887. godine.

Nevjerovatne ideje

Tesla je eksperimentirao u različitim područjima, uključujući istraživanje x-zraka, izum “Teslinog kalema” 1891. godine, koji će se kasnije koristiti u radio predajnicima. Fasciniran daljinskim upravljanjem, Tesla je 1898. izumio prvi teleautomatizirani brod.

U laboratoriju u Colorado Springsu 1899. godine, Tesla se posvetio bežičnom prijenosu električne energije, pokušavajući iskoristiti Zemlju kao provodnik. Međutim, njegove ambiciozne ideje nailaze na izazove.

Vraćajući se u New York 1900. godine, Tesla počinje gradnju kule “Wardenclyffe”, koja je trebala biti Svjetska radio stanica. Nažalost, Marconi prvi ostvaruje transatlantski prijenos radio signala 1902. godine, a Tesla se suočava s nepravdom kada je Marconi dobio Nobelovu nagradu 1909. godine.

Siromaštvo na kraju

Nikola Tesla je zarađivao milijune, ali je odmah ulagao u svoje inovacije, trošeći milijune dolara na svoje inovacije koje su često nailazile na nedostatak financijske podrške. Kada su ga godine i financije sustigle, našao se u nezavidnoj situaciji, ali je odbio milostinju i ostao ponosan do kraja života.